To je to što me zanima!

Pokopali napadača s Markova trga, policajca će opet operirati

Moj brat je bio u specijalnoj policiji i cijelo vrijeme u ratu. Ne znam zašto se nije riješio oružja iz kuće. Mogao je to i prodati nekome. Ne krivim njega za to što je mali napravio, kaže napadačev stric
Vidi originalni članak

Oskar Fiuri (31), policajac koji je ranjen u pucnjavi na Markovom trgu, oporavlja se u KBC-u Sestre milosrdnice.

- Njegovo stanje je dobro - rekao je ravnatelj KBC-a dr. Mario Zovak. Sljedeći tjedan trebali bi početi s rekonstrukcijama na njegovoj lijevoj ruci.

Napadač (22), koji je u ponedjeljak ujutro otvorio rafalnu paljbu na tri policajca na Markovu trgu i teško ranio Fiuria, pokopan je u četvrtak na mjesnom groblju u Kletištu.

I dok mladićeva uža obitelj nema komentara, za RTL je progovorio njegov stric, koji iz zdravstvenih razloga nije bio na ispraćaju.

ISTRAŽUJU I PODUPIRATELJE Policija istražuje širitelje govora mržnje radi napada na policajca

'Ne vjerujem da se ubio, nema dokaza'

- Tužan sam i žalostan. Ne vjerujem da se sam ubio jer nigdje nema dokaza za to. Nije mi logično da bi pucao pa bježao i pisao poruku na Facebooku. Da se htio ubiti učinio bi to odmah tamo gdje je i pucao. Zašto bi pobjegao na drugo mjesto da bi se ubio? - govori Ivica Bezuk.

Nije dalje pojasnio svoje tvrdnje niti naveo na temelju kojih argumenata je stekao takvo mišljenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Napad ispred Vlade

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'S bratom nisam pričao'

- Moj brat je bio u specijalnoj policiji i cijelo vrijeme u ratu. Ne znam zašto se nije riješio oružja iz kuće. Mogao je to i prodati nekome. Ne krivim njega za to što je mali napravio. Mislim da je na malog utjecao netko sa strane i da je upao u neko loše društvo - rekao je Ivica Bezuk.

Dodao je da s bratom, ocem napadača, nije razgovarao o tragediji jer ga nije htio žalostiti.

- Pitao me samo treba li mi nešto i imam li drva za ogrjev - rekao je.

Policijska istraga o pucnjavi još traje. I dalje je nepoznat motiv Danijelova postupanja, kao i što mu je bio krajnji cilj. U javnost je izašla informacija da Bezuk u svojem pohodu nije koristio standardni kalibar kalašnjikova 7,62x39 mm, nego njegovu inačicu s manjim kalibrom 5,45x39 mm.

Riječ je o oružju koje su u ratu zvali “kostolomac”. Pitali smo stalnog sudskog vještaka za balistiku Dubravka Gvozdanovića da nam pojasni o kakvom je kalibru riječ.

NOVI DETALJI ISTRAGE Drugom policajcu s Markova trga Bezukov metak prošao kroz hlače, na Vladu ispalio 20 hitaca

- Ništa tu nema specifičnosti, naprosto se radi o jednom od uobičajenih modela kalašnjikova.

To je zapravo ekvivalent standardnu NATO kalibru 5,56x45 mm, koji je predstavljen javnosti u vidu M 16 jurišne puške. Radi svoje male mase i velike brzine imali su tendenciju tumbanja, odnosno gubitka stabilnosti prilikom udara u cilj, tako su i prodirali kroz tijelo i radili više štete. On nije izabrao oružje radi kalibra, nego radi mogućnosti rafalne paljbe. Kalibar ovdje nije bitan jer bilo koje automatsko oružje puščanog kalibra je u ovim okolnostima vrlo destruktivno - kaže Gvozdanović.

Vjeruje da Bezuk nije imao nikakvog prethodnog iskustva te da bi jednako uzeo i bilo koje drugo automatsko oružje da mu je ono bilo dostupno. Dodaje da je tih kalašnjikova bilo tijekom Domovinskog rata i da nisu bili tako rijetki kako se navodi. Smatra vjerojatnim da je Bezukom netko indirektno manipulirano.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • mučki_provokator 17.10.2020.

    Otišli mi kao društvo u 3PM!

  • lajh1985 17.10.2020.

    Dobro da nije musliman pa da mogu to bez problema zakopat kao teroristicki napad

  • As 17.10.2020.

    Ček cjelo vrijeme bio u ratu a ima 31 g.

Komentiraj...
Vidi sve komentare