Obavijesti

News

Komentari 29

Pokopali napadača s Markova trga, policajca će opet operirati

Pokopali napadača s Markova trga, policajca će opet operirati

Moj brat je bio u specijalnoj policiji i cijelo vrijeme u ratu. Ne znam zašto se nije riješio oružja iz kuće. Mogao je to i prodati nekome. Ne krivim njega za to što je mali napravio, kaže napadačev stric

VIDEO

Oskar Fiuri (31), policajac koji je ranjen u pucnjavi na Markovom trgu, oporavlja se u KBC-u Sestre milosrdnice.

- Njegovo stanje je dobro - rekao je ravnatelj KBC-a dr. Mario Zovak. Sljedeći tjedan trebali bi početi s rekonstrukcijama na njegovoj lijevoj ruci.

Napadač (22), koji je u ponedjeljak ujutro otvorio rafalnu paljbu na tri policajca na Markovu trgu i teško ranio Fiuria, pokopan je u četvrtak na mjesnom groblju u Kletištu.

I dok mladićeva uža obitelj nema komentara, za RTL je progovorio njegov stric, koji iz zdravstvenih razloga nije bio na ispraćaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Policija istražuje širitelje govora mržnje radi napada na policajca
Policija istražuje širitelje govora mržnje radi napada na policajca

'Ne vjerujem da se ubio, nema dokaza'

- Tužan sam i žalostan. Ne vjerujem da se sam ubio jer nigdje nema dokaza za to. Nije mi logično da bi pucao pa bježao i pisao poruku na Facebooku. Da se htio ubiti učinio bi to odmah tamo gdje je i pucao. Zašto bi pobjegao na drugo mjesto da bi se ubio? - govori Ivica Bezuk.

Nije dalje pojasnio svoje tvrdnje niti naveo na temelju kojih argumenata je stekao takvo mišljenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Napad ispred Vlade

Pokretanje videa...

Danijel Bezuk 01:10

'S bratom nisam pričao'

- Moj brat je bio u specijalnoj policiji i cijelo vrijeme u ratu. Ne znam zašto se nije riješio oružja iz kuće. Mogao je to i prodati nekome. Ne krivim njega za to što je mali napravio. Mislim da je na malog utjecao netko sa strane i da je upao u neko loše društvo - rekao je Ivica Bezuk.

Dodao je da s bratom, ocem napadača, nije razgovarao o tragediji jer ga nije htio žalostiti.

- Pitao me samo treba li mi nešto i imam li drva za ogrjev - rekao je.

Policijska istraga o pucnjavi još traje. I dalje je nepoznat motiv Danijelova postupanja, kao i što mu je bio krajnji cilj. U javnost je izašla informacija da Bezuk u svojem pohodu nije koristio standardni kalibar kalašnjikova 7,62x39 mm, nego njegovu inačicu s manjim kalibrom 5,45x39 mm.

Riječ je o oružju koje su u ratu zvali “kostolomac”. Pitali smo stalnog sudskog vještaka za balistiku Dubravka Gvozdanovića da nam pojasni o kakvom je kalibru riječ.

Drugom policajcu s Markova trga Bezukov metak prošao kroz hlače, na Vladu ispalio 20 hitaca
Drugom policajcu s Markova trga Bezukov metak prošao kroz hlače, na Vladu ispalio 20 hitaca

- Ništa tu nema specifičnosti, naprosto se radi o jednom od uobičajenih modela kalašnjikova.

To je zapravo ekvivalent standardnu NATO kalibru 5,56x45 mm, koji je predstavljen javnosti u vidu M 16 jurišne puške. Radi svoje male mase i velike brzine imali su tendenciju tumbanja, odnosno gubitka stabilnosti prilikom udara u cilj, tako su i prodirali kroz tijelo i radili više štete. On nije izabrao oružje radi kalibra, nego radi mogućnosti rafalne paljbe. Kalibar ovdje nije bitan jer bilo koje automatsko oružje puščanog kalibra je u ovim okolnostima vrlo destruktivno - kaže Gvozdanović.

Vjeruje da Bezuk nije imao nikakvog prethodnog iskustva te da bi jednako uzeo i bilo koje drugo automatsko oružje da mu je ono bilo dostupno. Dodaje da je tih kalašnjikova bilo tijekom Domovinskog rata i da nisu bili tako rijetki kako se navodi. Smatra vjerojatnim da je Bezukom netko indirektno manipulirano.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Ranjeni policajac poručuje: Borac sam i neću se predati
OVO JE NAJBITNIJE

Ranjeni policajac poručuje: Borac sam i neću se predati

Policija pretražila napadačevu kuću, iznijeli predmet u vreći koji nalikuje na pušku
UŽIVO: PUCNJAVA NA MARKOVU TRGU

Policija pretražila napadačevu kuću, iznijeli predmet u vreći koji nalikuje na pušku

Policajac (31) koji je ranjen kod zgrade Vlade je stabilno, kažu nam iz KBC Sestre milosrdnice. Napadač (22) je ispalio rafal iz kalašnjikova. Njega su pronašli mrtvog na Jabukovcu
VIDEO Snimka nakon napada: Prolaznici su pomogli policajcu
PUCNJAVA ISPRED VLADE

VIDEO Snimka nakon napada: Prolaznici su pomogli policajcu

Bio sam blizu Vlade i onda sam čuo tu buku. Mislio sam da čiste od potresa, ali me kolegica nazvala da je vidjela počinitelja koji je trčao i da se sakrio, rekao je odvjetnik koji se našao u blizini