To je to što me zanima!

Ponovno snimili morskog psa u Jadranu: Došao je i do Korčule

Naš najpoznatiji stručnjak za morske pse, Alen Soldo, kaže kako se radi o modrulju, a ne o morskom psu mako ili kučak. Hrani se sitnim ribama, lignjama, a ponekad i pticama, kao i strvinama drugih životinja.
Vidi originalni članak

Nakon što se prije nekoliko dana kod Makarske pojavio morski pas, istog su snimili i u Korčulanskom kanalu, piše Podvodni.hr.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Radi se o istom morskom psu koji je nedavno mnoge kupače natjerao da dvaput pogledaju u more prije nego uđu u njega, međutim ne radi se o opasnoj velikoj bijeloj psini.

Naš najpoznatiji stručnjak za morske pse, Alen Soldo, kaže kako se radi o modrulju, a ne o morskom psu mako ili kučak. Hrani se sitnim ribama, lignjama, a ponekad i pticama, kao i strvinama drugih životinja. Rijetki su slučajevi napada na ljude pa ga smatraju potencijalno opasnim morskim psom.

U Jadranu stalno i povremeno živi 28 vrsta morskih pasa. Kako kaže Soldo, nisu zabilježili povećanja njihovih populacija

 

Idi na 24sata

Komentari 78

  • IvicaMihaljevic 13.06.2019.

    Modrulj je vrlo snažna životinja izduženog tijela. Boja tijela ove rijetke vrste morskog psa se sjedinjuje s morskim plavetnilom. Gornji dio tijela je tamnomodre do modrozelenkaste boje, dok je donja znatno svjetlija, skoro bijela. U duljinu naraste do 400 cm (obično oko 335 cm) i dostiže težinu od oko 150 kilograma. Prosječna težina modrulja iznosi oko 50 kilograma ali može narasti i do 200 kg. Najveći uhvaćeni je težio 391 kg[2]. Tijelo mu ima oblik torpeda, izduženo je, blago zaobljeno i vitko, a usta su mu smještena poprečno, ispod duge i šiljaste glave. Najviše se ističu peraje, pogotovo prsne koje su znatno veće od ostalih, uske, savijene i vrlo snažne. Modrulj ima veliku leđnu peraju, a gornji dio repne peraje duži je i veći od donjeg. Koža mu je radi lakše plovnosti nazubljena sitnim zupcima polegnutim od glave prema repnoj peraji pa je vrlo hrapava. Nekad davno su je ribari koristili kao zamjenu za brusni papir. Zubi modrulja su trouglasti i nazubljeni sa vrlo oštrim ivicama. Ima izrazito velike oči. Diljem svijeta godišnje se, prema nekim procjenama, izlovi od 10 do 20 milijuna primjeraka[4]. Često ga se ulovi na mamce namijenjene tunama ili sabljarkama. Modrulj je također česta žrtva mreža stajačica a ponekad se zaleti i na mamac udice na parangalu. U Jadranu se smatra ugroženom vrstom.

  • Tiranosaurus 12.06.2019.

    Da mi je biti morski pas bar jedan dan..jedan sat..jedan tren biti morski pas..imao bih oštre zube za konzerve i za tube..ronio bih nemilice ispod neke kobilice....(M. Krstičević)

  • Tiranosaurus 12.06.2019.

    Isti je viđen i na granici s Mađarskom prije nekoliko dana

Komentiraj...
Vidi sve komentare