To je to što me zanima!

Markotić: 'Kažnjavat će se one koji ne nose maske. Jeftinije je, a i sigurnije, biti odgovoran'

Virusu treba gušća populacija i bliži kontakt da bi preživio. Većina uvezenih slučajeva bila je iz BiH, a ako se primijeti da se poveća uvoz iz nekih drugih zemalja onda će se restrikcije uvesti i za njih, kaže
Vidi originalni članak

Stvar je relativno jednostavna. Dok smo se držali mjera situacija je bila izvrsna. Ali u ljudskoj je prirodi je da se opusti, čim joj se učini da opasnost prestaje. A čim se ljudi opuste, virus nađe svoj prostor da bi preživio. Njemu treba gušća populacija i bliži kontakt da bi preživio, rekla je u četvrtak za HRT Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Upozorila je kako su uz popuštanje i dobru epidemiološku situaciju više prostora dobile priče da se radi o izmišljotinama, bez obzira što se vide stotine tisuća oboljelih u svijetu i umrlih. Sve je to, smatra, dalo opravdanje da se opusti. Naglasila je i kako su se morale donijeti nove mjere.

POGLEDAJTE VIDEO: Korona u Đakovu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Svi oni koji su bili u BiH Srbiji Sjevernoj Makedoniji i Kosovu morat će biti u samoizolaciju. Maske se uvode kao obavezne u prijevoznim sredstvima. To su mjesta gdje se lakše prenosi virus, kazala je Markotić.  Imali smo izvrsnu situaciju, stanje se pogoršava i kod nas i u svijetu - kaže. 

VRAĆAJU SE MJERE Što se promijenilo od ponoći? U javni prijevoz s maskama, nove mjere i za prelazak granice

- Primijetili smo da je većina uvezenih slučajeva zaraze bila iz BiH, a ako se primijeti da se poveća uvoz bolesti iz nekih europskih zemalja onda će se restrikcije uvesti i za njih - kaže Markotić. 

Što se tiče obveze nošenja maski Markotić je rekla da je lakše sašiti masku za lice, nego plaćati kazne. "Čim je nešto odredba, morat će se kažnjavati. Jeftinije je i sigurnije biti odgovoran", rekla je Markotić.

Idi na 24sata

Komentari 334

  • domek12 26.06.2020.

    jos ostrije mjere ovo je idealna prilika da se to raspusteno krdo vec jednom dovede u red

  • Eva Maras 25.06.2020.

    Predlažem gospođi Alemki da masku koristi doživotno , kao modni dodatak, uz krilaticu: stavi masku, budeš ljepši.

  • 25.06.2020.

    sedila sam za mašinom, šila sam pitali me oficiri čija sam ja sam mamina, ćerka tatina ko mi dade dva dinara - njegova sam ne pitaj me mladi dečko otkud sam već me vodi svojoj kući, tvoja sam ja sam z Mačkovec, Buzovec, Pustakovec preko mosta zadnja pošta Čakovec

Komentiraj...
Vidi sve komentare