To je to što me zanima!

Posebna priznanja Britancima koji su imali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije

Osobito mjesto zauzimaju znanstvenici sa Sveučilišta Oxford koji su izumili cjepivo Astra Zeneca protiv koronavirusa. Boris Johnson rekao je da su tijekom pandemije svakog dana vidjeli nebrojeni primjeri herojstva.
Vidi originalni članak

Kraljica Elizabeta II. odala je posebno priznanje Britancima koji su imali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije. Osobito mjesto zauzimaju znanstvenici sa Sveučilišta Oxford koji su izumili cjepivo Astra Zeneca protiv koronavirusa.

Sarah Gilbert, znanstvenica s Oxford Jenner Institutea, koja je bila koautor u razvoju cjepiva dobit će titulu dame. Direktor instituta Adrian Hill biti proglašen počasnim vitezom.

Andrew Pollard, čelnik skupine s Oxforda koja je vodila ispitivanje cjepiva biti će proglašen vitezom prvog reda, kao i Peter Horby i Martin Landray koji su vodili ispitivanje koje je utvrdilo da se deksametazon može koristiti za liječenje teško bolesnih pacijenata zaraženih covidom-19.

Premijer Boris Johnson je u propćenju rekao da je sada odlična prilika za ova priznanja:

- "Priznanja povodom kraljičina rođendana prilika su da odamo počast onima koji su nadišli sebe služeći svojoj zemlji.

Istaknuo je da su tijekom pandemije svakog dana vidjeli nebrojene primjere herojstva.

Kate Bingham, šefica britanskog vladina tima za cijepljenje preko kojega su prosljeđeni milijuni doza cjepiva isto će dobiti titulu dame.

Izvan svijeta znanosti kraljica je dodijelila titulu Članova najodličnijeg reda britanskog carstva engleskim nogometašima Jordanu Hendersonu i Raheemu Sterlingu za dobrotvorni rad i rasnu jednakost u sportu. Obojica su u engleskom timu na Euru 2020 i igrat će u subotu u prvoj utakmici s Hrvatskom.

Na listi onih kojima je kraljica odala posebna priznanja su i šef jedne od britanskih obavještajnih agencija Jeremy Fleming, škotska pjevačica i ikona šezdesetih Lulu te televizijska voditeljica Prue Leith.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 12.06.2021.

    Ovo su pravi uhljebi, žive ko milijarderi na državnom proračunu i Englezi ih obožavaju ( mislim na kraljevsku obitelj) ne vjerujem da bi kod nas tako prošli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare