Obavijesti

News

Komentari 1

Posebna priznanja Britancima koji su imali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije

Posebna priznanja Britancima koji su imali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije

Osobito mjesto zauzimaju znanstvenici sa Sveučilišta Oxford koji su izumili cjepivo Astra Zeneca protiv koronavirusa. Boris Johnson rekao je da su tijekom pandemije svakog dana vidjeli nebrojeni primjeri herojstva.

VIDEO

Kraljica Elizabeta II. odala je posebno priznanje Britancima koji su imali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije. Osobito mjesto zauzimaju znanstvenici sa Sveučilišta Oxford koji su izumili cjepivo Astra Zeneca protiv koronavirusa.

Sarah Gilbert, znanstvenica s Oxford Jenner Institutea, koja je bila koautor u razvoju cjepiva dobit će titulu dame. Direktor instituta Adrian Hill biti proglašen počasnim vitezom.

Andrew Pollard, čelnik skupine s Oxforda koja je vodila ispitivanje cjepiva biti će proglašen vitezom prvog reda, kao i Peter Horby i Martin Landray koji su vodili ispitivanje koje je utvrdilo da se deksametazon može koristiti za liječenje teško bolesnih pacijenata zaraženih covidom-19.

Premijer Boris Johnson je u propćenju rekao da je sada odlična prilika za ova priznanja:

- "Priznanja povodom kraljičina rođendana prilika su da odamo počast onima koji su nadišli sebe služeći svojoj zemlji.

Istaknuo je da su tijekom pandemije svakog dana vidjeli nebrojene primjere herojstva.

Kate Bingham, šefica britanskog vladina tima za cijepljenje preko kojega su prosljeđeni milijuni doza cjepiva isto će dobiti titulu dame.

Izvan svijeta znanosti kraljica je dodijelila titulu Članova najodličnijeg reda britanskog carstva engleskim nogometašima Jordanu Hendersonu i Raheemu Sterlingu za dobrotvorni rad i rasnu jednakost u sportu. Obojica su u engleskom timu na Euru 2020 i igrat će u subotu u prvoj utakmici s Hrvatskom.

Na listi onih kojima je kraljica odala posebna priznanja su i šef jedne od britanskih obavještajnih agencija Jeremy Fleming, škotska pjevačica i ikona šezdesetih Lulu te televizijska voditeljica Prue Leith.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.