To je to što me zanima!

Posljedice velikog požara u Osijeku: 'Sutra nema škole, uzorkovanje tla u tijeku...'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U zraku je zabilježena povišena koncentracija različitih spojeva, ali će više biti poznato tek nakon provedenih laboratorijskih nalaza
Vidi originalni članak

U Osijeku je održana konferencija za medije nakon Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zoran Pakšec, vatrogasni zapovjednik OBŽ je istaknuo kako je požar pod kontrolom i trenutno je na požarištu 12 vatrogasaca s četiri vozila. Tijekom poslijepodneva očekuje se jačanje vjetra pa je oprez na samom mjestu požara itekako nužan, javlja SiB.

Ravnateljica NZZJZ, Nataša Turić, je govorila o rezultatima analize kvalitete zraka koju je provela terenska jedinica iz Primorsko-goranske županije. U zraku je zabilježena povišena koncentracija različitih spojeva, ali će više biti poznato tek nakon provedenih laboratorijskih nalaza.

- I dalje vrijede mjere i ne preporučujemo zadržavanje na otvorenom, a ispitivanja se nastavljaju i dalje - rekla je Turić i istaknula kako se koncentracije neprestano mijenjaju ovisno o atmosferskim prilikama i kako je izlaganje istima štetno ukoliko se radi o dužem izlaganju.

POŽAR PLASTIKE U jednom dijelu Osijeka u zraku detektirali formaldehid: 'Ovo je strašna ekološka katastrofa'

Govora je bilo i o uzorkovanju analize tla, a Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a rekla je kako je ispitivanje u tijeku, ali zasad nema rezultata konkretnih. Ponovljeno je kako je nužno detaljno prati hranu. Također, rečeno je kako se ne preporučuje hranjenje životinja hranom koja je bila izložena djelovanju dima. Prvi rezultati kvalitete tla rade se u Austriji i Njemačkoj, a rezultati se očekuju početkom tjedna.

- Zasad smo se ograničili na područje koje je bilo izloženo dimu. To su općine koje se nalaze u blizini samog požarišta - rekla je Sokolić.

Nema nastave u svim osnovnim i srednjim školama

Nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Osijeka kao i u osnovnim školama na području Vuke, Ernestinova, Antunovca, Laslovo, Čepin, Vladislavci i Vuka, sutra neće biti, a o daljnjim koracima izvijestit će se naknadno. U svim školama je održano dežurstvo za sve one koji ne mogu osigurati čuvanje za svoje dijete.

Vrtići na području Osijeka rade normalno, ali je preporuka da svi ostanu kod kuće i da ne dovode svoju djecu.

OSIJEK - RUDEŠ 3-0 VIDEO Osijek prekinuo crni niz i slavio u HNL-u nakon mjesec i pol dana! Rudešani primili tri

Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka rekao je kako je danas kvaliteta zraka iznad grada bolja nego jučer i trenutno je kvaliteta umjerena i prihvatljiva. U ostatku dana najavljen je sjeverac pa će dim odlaziti od grada pa se očekuje i bolja kvaliteta zraka. 

- Najugroženiji je Brijest i tamo se situacija mijenja iz sata u sat kako se mijenja vjetar. Svi na tom području trebaju imati dodatni oprez i ne otvarati prozore - rekao je Vulin.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • ke007 08.10.2023.

    Glavno da se forsiraju električni auti i podižu euro norme zbog smanjenja zagađenje a svako malo nešto oveće izgori i napravi ekološku katastrofu koliko auti i kamioni ne mogu vjerojatno nikada postići ... ali i ovo bude stavljeno vjerojatno ispod tepiha budući se pojedince ne smije dirati.

  • Rakijus 08.10.2023.

    Istraga će biti ista onoj prije desetak godina kad su imali prste u prostituciji sa maloljetnicima …i eto vraga nitko kriv

  • HDZ jedna stranka jedan narod! 08.10.2023.

    Zao mi je onih jadnih Nepalaca sto su radili u tvornici. Sto sada jadni gdje da rade a nadi Ce se opet nekako snaći .

Komentiraj...
Vidi sve komentare