To je to što me zanima!

Potpis u Splitu: HBOR od EU banke dobio 250 milijuna eura

Novac od EIB-a je namijenjen malom i srednjem poduzetništvu te investicijama u sektoru ekonomije, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja
Vidi originalni članak

Europska investicijska banka potpisala je u petak u Splitu ugovor s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak o davanju zajma od 250 milijuna eura. Novac je namijenjen malom i srednjem poduzetništvu, Mid-Cap poduzećima, financiranju manjih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru te investicija u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije, znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja.

- Veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da je prvi EIB-ov zajam koji je potpisan nakon hrvatskog pristupanja Uniji namijenjen rješavanju ključnog EIB-ovog prioriteta u kreditiranju - unapređenju izuzetno otežanih uvjeta financiranja za mala i srednje kapitalizirana poduzeća u ekonomskoj krizi. Bolja raspoloživost dugoročnih sredstava za financiranje od presudne je važnosti za daljnji razvoj ovog sektora, temelj hrvatskog gospodarstva i glavni pokretač rasta i razvoja - kazao je Anton Rop, potpredsjednik EIB-a.

Očekuje se da će do kraja godine HBOR od EIB-a dobiti oko 800 milijuna eura. Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, rekao je da je u prvih šest mjeseci 2013. godine odobreno 3,9 milijardi kuna kredita na što su utjecale privremene mjere sniženja kamatnih stopa za kreditiranje novih investicija.

 
Idi na 24sata

Komentari 2

  • Capafiori 13.07.2013.

    Očito je HBOR odlučio ušićariti nešto za sebe od ovih 250 milijuna eura, jer se zna što je to u EU malo, a što srednje poduzetništvo. Kad u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitu, mali poduzetnik bude imao minimum 90 zaposlenih, a srednji od 1000 do 1600, povjerovati ću u dobre namjere ovakvog postupka EIB-a, do tad - ne vjerujem nikome, nego ovakvo "poslovanje" proglašavam novom pljačkom.

  • mrTrobec 12.07.2013.

    Odlično, sad možemo kolektivno na janjetinu

Komentiraj...
Vidi sve komentare