To je to što me zanima!

'Potresnu priču i bol majke treba razdvojiti od problema'

To proživljavamo s dubokim pijetetom. Ne ponovilo se. A drugo su ti zahtjevi. I prije te nesreće smo prepoznali da je dolina Neretve mjesto koji treba mijenjat, izjavio je
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je gost RTL-a Danas, a u emisiji se razgovaralo o bolovanjima u Hrvatskoj, o predsjedničinoj posjeti privatnoj klinici ali i o ultimatumu koji mu je uputila Građanska inicijativa iz Metkovića Sinovi i kćeri Neretve. 

- Ja mislim da treba odvojiti potresnu priču i beskrajnu bol majke. To proživljavamo s dubokim pijetetom. Ne ponovilo se. A druga stvar su ti zahtjevi. I prije te nesreće smo prepoznali da je dolina Neretve mjesto koji treba mijenjati. I zakon po kojemu se ide u integracije Hitne. To je integracija Doma zdravlja, hitne i liječnika koncesionara. To je prepoznato, na to me se radi - kazao je.

- Drugo, nedostatak laboratorija izvan radnog vremena. I to je promijenjeno. Postojeći laboratorij će imati pripravnost izvan radnog vremena. U pripremi su rješenje helikopterske pomoći, a dok se ne to ne dogodi sada se analizira bolja pokrivenost doline Neretve - izjavio je ministar i dodao da se 'ultimatumima ništa ne rješava'.

GABRIJELOVA MAJKA U SUZAMA: 'Sustav je ubio mog sina. Moja djeca dozivaju umrlog brata...'

Na pitanje zašto još uvijek nije dozvoljeno da se u Domovima zdravlja koriste CRP analizatori koji stoje samo nekoliko tisuća kuna, a stanje poput ovog kakvog je imao Gabrijel mogu otkriti za nekoliko minuta. 

- CRP analizatori su malo iskorišteni. Novim pravilnikom rješava se sedam osam parametara koliko je pacijent životno ugrožen i prema kojima treba intervenirati. Dok se ne riješi, Dom zdravlja u dolini Neretve će imati pripravnost u laboratoriju - odgovorio je.

TOMISLAV KLAUŠKI Kolinda je platila svoj pregled. A što s onima koji to ne mogu?

Kujundžić je rekao da podatak kako hrvatski radnici dvostruko više koriste bolovanja od europskog prosjeka

- Nismo iznimka, nego smo u prosjeku. Zlouporaba ima, ali to treba sankcionirati. 

Kujundžić se gostujući u RTL-u Danas, ministar je potvrdio da su počele individualne analize za Spinrazu i naglasio  Hrvatska je među prvima u Europi počela liječiti djecu sa Spinrazom. Svega dvije, tri zemlje su na tom tragu. Povjerenstvo je počelo prozivati svakog malog pacijenta. Čim se steknu uvjeti, m smo spremni - kazao je.

Komentirao je i predsjedničin posjet privatnoj klinici i rekao kako smatra da je to zloupotrebljeno.

- Predsjednica je kao svaki hrvatski građanin otišla na pregled, izvadila novac i dobila popust. Mislim da je predsjednica prvenstveno čuvala mjesto u državnoj bolnici i platila privatniku - izjavio je ministar. 

Idi na 24sata

Komentari 54

  • 27.02.2019.

    Vec sam jednom reka, nebi postavlja ultimatum preko medija, saceka bi te u tvom dnevnom boravku sa tvojim ditetom u mojim rukama, ko sta je moje u tvojim, pa bi vidi li kako bi reagira... Smece!

  • miss19 26.02.2019.

    Sramota!! Odvratno!! Daj više nestani iz politike!! Hrvatske bolnice često nemaju ni osnovnu opremu, a sigurno 70% ih ima opremu još iz 90ih A o nekim bitnim aparatima da ne pričam Jedna obična njemačka firma u kojoj ja radim u hodniku ima defibrilator, a naše zdravstvene ustanove nemaju osnovne laboratorijske dijagnostike i aparate

  • MINI-sun 26.02.2019.

    Nisam dragi Bog da sudim,niti cu da vrijedam necu sa time postici nista osim sto cu sebe izivcirat a vec jesam...dali ti kao zrela formirana osoba uvidas da u zdravstvu sve gori od problema,i svaki dan nesto novo izlazi a da ti nisi dostojan ni jednu stranu ugasiti,djeca nazalost umiru ...neces rjesiti nista jer da imas volje vec bi to napravio,prepusti svoje mjesto nekoj adekvatnoj osobi koja ce biti voljna ocistiti i dovesti koliko toliko zdravstvo u red,jer kao i na ostalim poljima tu ima tona posla,problemi nece nestati preko noci...bitno da se nesto pokrene a vjerujem da sa tobom nece...

Komentiraj...
Vidi sve komentare