To je to što me zanima!

Potvrdila studija: Nova verzija korone širi se brže, ali oni koji su zaraženi nisu ništa bolesniji

Iz Europe se u SAD proširila nova inačica koronavirusa. Zbog mutacije, veća je vjerojatnost da će zaraziti više ljudi, ali oni zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.
Vidi originalni članak

Imunologinja Erica Ollmann Saphire iz Instituta za imunologiju La Jolla rekla za je CNN da se u SAD-u proširila nova inačica koronavirusa. Naime, ona i njezine kolege  analizirali su više  genetskih sekvenci virusa, proveli studiju na ljudima, životinjama te stanicama u laboratoriju. Rezultati pokazuju da je mutirana inačica češća i da je zaraznija od ostalih verzija.

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić o drugom valu korone

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- To je sada dominantan oblik virusa - rekla je Ollmann. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell nadogradnja je ranije studije istih stručnjaka.

Uočena mutacija utječe na protein šiljka, izbočinu koju virus koristi da bi ušao u stanice. Stručnjaci sada provjeravaju može li ta mutacija imati negativan učinak na razvoj cjepiva. Naime, cjepiva koja se trenutno testiraju uglavnom ciljaju proteine, a rađena su na temelju prijašnje inačice virusa.

Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugeriralo da je nova verzija Covida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva inačica  koronavirusa gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Europi i SAD-u, a koja se zove D614.

COVID-19 EKSPERT PANEL Capak: Očekujemo smirivanje na ljeto, a na jesen pogoršanje; Likić: Vitamin C može pomoći

Zaraznije jest, ali ne utječe na težinu bolesti

- Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u šiljku proteina proširila brže od varijante D614. Smatramo da je virus time zarazniji, no nismo za sada pronašli  dokaze da G614 utječe na težinu bolesti -  napisala je u svom izvješću biologinja Bette Korber iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

Prema studiji, nova inačica koronavirusa brže se množi u gornjim dišnim putevima - nosu, sinusima i grlu - zato je i zaraznija. 

S druge strane, analiza 1000 britanskih pacijenata s koronavirusom u Britaniji pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.

Imunolog David Montefiore sa Sveučilišta Duke i njegovi kolege testirali su dvije inačice virusa u laboratoriju.

- Testirali smo je li G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je inačica G tri do devet puta zaraznija od D -  kazao je Montefiore.

PODACI HZJZ-A Svaki drugi umrli od korone živio je u staračkom domu

Stručnjaci su naglasili da su za sigurnost nalaza i shvaćanje kako ove promjene na virusu utječu na tijek pandemije ili same pacijente ipak potrebna dodatna istraživanja.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • škver 03.07.2020.

    ......čovječe ,sjeti se da di samo mala kap svemira.....

  • Igork1982 03.07.2020.

    pa je su li prije par dana govorili da se taj virus tek nakon dugog vremena mutira? Pun mi je k.... vise od tih imunologa, svaki nesto drugo kaze. Kao da nemaju pojma o cemu se radi

  • prevara55 03.07.2020.

    pa Pernar je bio u pravu. c vitamin treba koristiti a svi ga ismijavali!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare