To je to što me zanima!

Pravobraniteljica: Interes djece mora imati prednost u štrajku

Redoviti školski kalendar sada je već ozbiljno narušen, štrajk utječe na različite aspekte života, potreba i prava djece i njihovih obitelji te je ugrožena dostupnost obrazovanja, upozorava pravobraniteljica
Vidi originalni članak

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je na razmatranje drugih mogućnosti postizanja ciljeva, vodeći računa o najboljem interesu djeteta

- Štrajk zaposlenih u školama, koji je započeo 10. listopada, zbog načina njegovog provođenja i trajanja izravno utječe na sferu zaštite prava i interesa djece te nesporno ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta, upozorava pravobraniteljica u priopćenju.

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi, poručuje, smjelo stvarati veće posljedice za djecu.

Ocjenjuje da zbog nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja štrajka i načina na koji se on provodi, ovaj štrajk neminovno stvara probleme učenicima, roditeljima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav.

- Redoviti školski kalendar sada je već ozbiljno narušen, štrajk utječe na različite aspekte života, potreba i prava djece i njihovih obitelji te je ugrožena dostupnost obrazovanja zajamčena Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta, navodi Pirnat Dragičević.

OTKAZALI DANAŠNJU PRESICU Danas štrajkaju radeći, a sutra škole nema u cijeloj Hrvatskoj

Pritom podsjeća da je Konvencijom o pravima djeteta propisano kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

- Propisano je, ističe, pravo svakog djeteta na obrazovanje i obveza države da osigura obvezno i besplatno osnovno školovanje; da razvija različite forme daljnjeg obrazovanja te da djeci sukladno njihovim sklonostima omogući pristup visokoškolskim ustanovama.

Pravobraniteljica naglašava da i Odbor za prava djeteta UN-a navodi da u slučaju sukoba interesa djeteta s ostalim interesima (druge djece, javnosti, roditelja i dr.), predstavnici vlasti i donositelji odluka moraju analizirati i odmjeravati prava svih uključenih, imajući na umu kako pravo djeteta da njegov najbolji interes bude od primarnog značaja znači da djetetov interes ima visok prioritet i nije samo jedna od okolnosti koja se uzima u obzir te u tom smislu, veću težinu mora imati ono što je najbolje za dijete.

SINDIKATI JOŠ ŽEŠĆI Štrajk se nastavlja: U utorak nema nastave u cijeloj zemlji

Pirnat Dragičević uputila je od samog početka štrajka u dva navrata preporuke o zaštiti najboljeg interesa djece Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, s porukom kako je djeci važno da se odrasli u što kraćem roku dogovore, apelirajući na sve uključene strane u štrajku da, zbog teškoća u postizanju dogovora među njima, ne dopuste da zbog štrajka ijedno dijete ispašta.

I dalje očekuje i vjeruje da će se u što kraćem roku razriješiti nastali spor između obrazovnih sindikata i Vlade te da će se ostvarivanju prava djece na obrazovanje u konačnici dati prednost u odnosu na pravo odgojno-obrazovnih radnika na štrajk.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 19.11.2019.

    Oprosti presjednice pusimo cigarete al fore ne

  • stbbb 19.11.2019.

    Kao branitelja uopce me neinteresira vise bilo kakva situacija u ovoj i ovakvoj postenoj drzavi. Nikakav Ustav niti bilo sta drugo. Previse je lazi zabluda itd svi ovih 28 godina. Buducnosti ovdje nema zali boze di smo mi protratili svoju mladost i za koga?

  • stbbb 19.11.2019.

    Jos jedna od izmisljenih funkcija u ovoj drzavi. Bude li me volja ispisat cu ih skole, to su moja dijeca nisu drzavna ni nekakvih pravobraniteljica,a ona nek svoje salje ona ce svoje lako uhljebit kad bude tribalo. Nema buducnosti za ovu dijecu obicnih obitelji da pet fakulteta zavrse!

Komentiraj...
Vidi sve komentare