To je to što me zanima!

Pravobraniteljica o 'muškom' i 'ženskom' kutku u školi: Treba ga ukloniti jer krši Zakon

Pravobraniteljica napominje kako podjela na muški i ženski kutak označenih ružičastom i plavom bojom potiče na patrijarhalnu podjelu rodnih uloga. Upozorava i kako škola nije još promijenila taj kutak
Vidi originalni članak

Nakon što su se društvenim mrežama proširile fotografije iz OŠ Draganići u Karlovačkoj županiji u kojem su kutak za domaćinstvo podijelili na muške i ženske poslove, reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je prvo od škole tražila očitovanje, a zatim im poslala i dopis u kojem se utvrđuje kršenje odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova.

Iz ureda pravobraniteljice poručuju kako je škola prepoznala pogrešku te kako se radi o izoliranom incidentu te će u budućnosti imati aktivnosti u kojima će se održati edukacije i radionice učitelja i učenika o temi ravnopravnosti spolova.

ŠIVANJE I IZUMI Zbog muških i ženskih poslova Ured za ravnopravnost spolova zatražio očitovanje škole

Pravobraniteljica napominje kako podjela na muški i ženski kutak označenih ružičastom i plavom bojom potiče na patrijarhalnu podjelu rodnih uloga. Upozorava i kako škola nije još promijenila i preuredila taj kutak koji se trenutno krši s uredbama o ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica je stoga upozorila školu na kršenje članka 14. Zakona o ravnopravnosti spolova i dala upute kako postupiti da se ta kršenja otklone. Trebali bi što prije preurediti sporni kutak za domaćinstvo, provesti najavljene edukacije te se posvetiti građanskojm odgoju i obrazovanju s posebnim naglaskom na ravnopravnost spolova.

Škola u roku od 30 dana mora pravobraniteljici dostaviti obavijest o svojim postupanjima u skladu s izrečenim mjerama.

IZ ŠKOLE SU SE ISPRIČALI Ovo piše u školi kod Karlovca: Cure neka šivaju, čiste i peglaju, a dečki mogu biti izumitelji

Podsjetimo, u Osnovnoj školi Draganići u Karlovačkoj županiji prije dva tjedna uredili su prostor za domaćinstvo na školskom balkonu. Pohvalna inicijativa je, nažalost, poprilično promašila. Iz objave na školskoj Facebook stranici vidi se da je prostor je podijeljen na "ženski" i "muški" kutak, s vrlo problematičnom podjelom poslova. U ženskom kutku našle upute: posloži/čisti/kuhaj/stvaraj/zamuti/peci/šivaj/peglaj, a u muškom: razvrstaj/posloži/rastavi/sastavi/oboji/popravi/zašarafi/izumi.

Iako su se iz škole ispričali na propustu, iz ureda pravobraniteljice poručili su kako iz njihovih medijskih istupa nije baš jasno da su zaista shvatili što su krivo napravili.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • GoldenJαck 11.04.2022.

    ruzicasta boja krsi zakon... biti isto placen, a MANJE radis (jer ti zakonski omoguceno) je jednakost?

  • kadćekraj 11.04.2022.

    Sa ćime se oni bave. Glupostima.Bolje da malo izvidi domove za nezbrinutu djecu, Centar za rehabilitaciju, da radi na ubrzanju postupka posvojenja, da se bori da se slučaj Nikoll više nikad ne ponovi.Ima hrpa problema koji su ostali neriješeni, a to što postoji ženski i muški kutak pa neka.Svaki spol treba kutak u kojemm će biti ono što je, a ne da žene budu muške verzije žene a muški ženska verzija muškarca.To je danas osobito izraženo kod žena koje su postale agresivne, sklone opijanju i ponašanju koje ne priliči ženi.Znam zvuči zaostalo, al briga me jer nema mi odvratnije od pijane, naroljane ženturače, a bogme i j..š muškog koji ne zna žarulju promijeniti.

  • ante-portas 11.04.2022.

    Drugotne i Adamovo rebro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare