News

Komentari 26

Pravobraniteljica o 'muškom' i 'ženskom' kutku u školi: Treba ga ukloniti jer krši Zakon

Pravobraniteljica o 'muškom' i 'ženskom' kutku u školi: Treba ga ukloniti jer krši Zakon

Pravobraniteljica napominje kako podjela na muški i ženski kutak označenih ružičastom i plavom bojom potiče na patrijarhalnu podjelu rodnih uloga. Upozorava i kako škola nije još promijenila taj kutak

Nakon što su se društvenim mrežama proširile fotografije iz OŠ Draganići u Karlovačkoj županiji u kojem su kutak za domaćinstvo podijelili na muške i ženske poslove, reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je prvo od škole tražila očitovanje, a zatim im poslala i dopis u kojem se utvrđuje kršenje odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova.

Iz ureda pravobraniteljice poručuju kako je škola prepoznala pogrešku te kako se radi o izoliranom incidentu te će u budućnosti imati aktivnosti u kojima će se održati edukacije i radionice učitelja i učenika o temi ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica napominje kako podjela na muški i ženski kutak označenih ružičastom i plavom bojom potiče na patrijarhalnu podjelu rodnih uloga. Upozorava i kako škola nije još promijenila i preuredila taj kutak koji se trenutno krši s uredbama o ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica je stoga upozorila školu na kršenje članka 14. Zakona o ravnopravnosti spolova i dala upute kako postupiti da se ta kršenja otklone. Trebali bi što prije preurediti sporni kutak za domaćinstvo, provesti najavljene edukacije te se posvetiti građanskojm odgoju i obrazovanju s posebnim naglaskom na ravnopravnost spolova.

Škola u roku od 30 dana mora pravobraniteljici dostaviti obavijest o svojim postupanjima u skladu s izrečenim mjerama.

Podsjetimo, u Osnovnoj školi Draganići u Karlovačkoj županiji prije dva tjedna uredili su prostor za domaćinstvo na školskom balkonu. Pohvalna inicijativa je, nažalost, poprilično promašila. Iz objave na školskoj Facebook stranici vidi se da je prostor je podijeljen na "ženski" i "muški" kutak, s vrlo problematičnom podjelom poslova. U ženskom kutku našle upute: posloži/čisti/kuhaj/stvaraj/zamuti/peci/šivaj/peglaj, a u muškom: razvrstaj/posloži/rastavi/sastavi/oboji/popravi/zašarafi/izumi.

Iako su se iz škole ispričali na propustu, iz ureda pravobraniteljice poručili su kako iz njihovih medijskih istupa nije baš jasno da su zaista shvatili što su krivo napravili.