Obavijesti

News

Komentari 51

Ovo piše u školi kod Karlovca: Cure neka šivaju, čiste i peglaju, a dečki mogu biti izumitelji

Ovo piše u školi kod Karlovca: Cure neka šivaju, čiste i peglaju, a dečki mogu biti izumitelji
1

Iz škole kažu kako se radi o nehotično i nespretno označenom radnom prostoru u kojem se provodi izvannastavna aktivnost domaćinstva, te da im nije bio cilj dijeliti poslove na muške i ženske

VIDEO

U Osnovnoj školi Draganići u Karlovačkoj županiji prije tjedan dana uredili su prostor za domaćinstvo na školskom balkonu. Pohvalna inicijativa je, nažalost, poprilično promašila.

Iz objave na školskoj Facebook stranici vidi se da je prostor je podijeljen na "ženski" i "muški" kutak, s vrlo problematičnom podjelom poslova.

U ženskom kutku našle upute: posloži/čisti/kuhaj/stvaraj/zamuti/peci/šivaj/peglaj,

a u muškom: razvrstaj/posloži/rastavi/sastavi/oboji/popravi/zašarafi/izumi

Objavu je podijelila stranica "Seksizam naš svagdašnji", uz komentar:

- Ako negdje za seksizam i rodne podjele ne bi smjelo biti mjesta, onda je to u školi, no netko u OŠ Draganići očito misli drukčije pa je ista dobila kutak za stereotipnu podjelu poslova.

Iako je škola u međuvremenu uklonila objavu, mnogi su je podijelili, uz komentare kako se radi o lošim, nazadnim porukama, te da naše društvo zaslužuje bolje.

Upravu OŠ Draganići pitali smo zašto su tako podijelili kućanske poslove i u sklopu kojeg predmeta. Kako su nam pojasnili u pisanom odgovoru, OŠ Draganići od ove godine započela je za izvođenjem izvannastavne aktivnosti domaćinstvo koju su dosad provodili u vanjskom prostoru Škole (sadili voćke, formirali voćnjak, uređivali školski park). Razlog tome je što nisu imali adekvatan unutarnji prostor, niti potrebne alate i pribor.

- U međuvremenu smo postali partneri jednom projektu kojim su nam osigurana novčana sredstva za tri mini projekta u svrhu aktivnog sudjelovanja učenika u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici i školi. Jedna od ideja projekta je uređenje prostora za domaćinstvo, koji bi saživio od sljedeće školske godine - istaknuli su, dodajući kako su odlučili za projekt iskoristiti spomenuti balkon, te prostor ispuniti potrebnim aparatima, predmetima, materijalima, priborom itd. koji bi bili dostupni svim zainteresiranim učenicima škole.

- Nikako nam nije bio cilj podijeliti aktivnosti na "muške“ i "ženske“, već je namjera  bila odvojiti svaki radni kutak zasebno. Jedan kutak odnosio bi se na  tehnički dio gdje bi držali alat, lijepili, spajali, bušili i sl. Drugi kutak sadržavao bi pribor i namirnice koji se koriste u kuhinji  jer svima je jasno da kuhača ne može stajati uz bušilicu (higijena, lakša snalažljivost). Nehotično i nesvjesno, radna inačica prostora za domaćinstvo označena je tradicionalno stereotipno rozom i plavom bojom te je dobila naziv  muški i ženski kutak. Namjera nam nije bila odvajati niti ograničavati želje i potrebe učenika, namjera nam je bila da se svatko, sukladno vlastitim interesima i sposobnostima okuša u jednom i drugom kutku - ističu iz škole.

Pojasnili su i kako Facebook stranica škole služi za "neformalnu komunikaciju sa zainteresiranom javnošću" i putem nje su željeli
podijeliti ideju projekta za koji smatraju da bi bio koristan i potreban.

- Nakon neprimjerenih komentara nekolicine pratitelja facebook stranice, spornu objavu odlučili smo ukloniti. U našoj se školi poslovi i aktivnosti ne dijele na muške i ženske, a roditelji dosad nikad nisu imali primjedbi. Ovim putem se ispričavamo svima koje smo na bilo koji način uvrijedili - poručuju iz OŠ Draganići.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.