To je to što me zanima!

Pred bankrotom: Sunčani Hvar gubi 497 milijuna kn?

Hotelska tvrtka Sunčani Hvar je u problemima. U slučaju bankrota, tvrdi gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, trećinu dugovanja plaća država
Vidi originalni članak

Kad je luksemburška Orco grupa preuzimala Sunčani Hvar, grupu od 10 prestižnih hotela na Hvaru, najavljivali su natjecanje s elitnom destinacijom francuske Azurne obale, Saint Tropezom. Umjesto toga, nalaze se na rubu bankrota.
Nikad u povijesti Hvara ta tvrtka nije tako loše poslovala, tvrdi gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić i objašnjava:
- Za vrijeme rata Sunčani Hvar udomljavao je brojne izbjeglice i tako dugovao 78 milijuna kuna. Sada, kad se bez izbjeglica bave turizmom, na kraći ili dugi rok, duguju 497 milijuna kuna. Istovremeno, u zadnje dvije godine imali su 256.000 noćenja manje, a 891 ležaj je prazan, što se u špici sezone nije dogodilo nikad- ogorčen je Bebić.
Fina potvrđuje Bebićeve navode. Fina je Sunčani Hvar, u izvješću od 3. srpnja, ocijenila kao tvrtku koja “spada u najniži razred rejtinga te je poslovna suradnja s njom vrlo nesigurna...”. To znači da bi se Sunčani Hvar mogao naći u velikim nevoljama, možda i bankrotirati, jer se - prema Bebićevoj procjeni - iz podataka o poslovanju uopće ne može vidjeti kako bi Sunčani Hvar podmirio svoje obveze.
- Kad vidite njihovu matematiku, odmah uočavate da nije vidljiv izlaz iz takve situacije - kaže Pjerino Bebić. Država preko Fonda za privatizaciju posjeduje 35 posto, ORCO grupa 55 posto, a ostatak vlasništva nad tvrtkom mali dioničari. To znači da će hrvatski porezni obveznici, u slučaju bankrota, morati platiti 35 posto obveza, odnosno 173 milijuna kuna. U kabinetu potpredsjednika Vlade Polančeca nisu bili dostupni za komentar, kao ni u Sunčanom Hvaru.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • user_19478 07.08.2008.

    Ljudi moji, nama malima je tako, mi koji nemamo para da se odemo tamo malo okupat mi ćemo plaćat dugove! Ne mogu vjerovat.A pored svojih bijednih primanja ne mogu otić ni na bazen u svom gradu , kak spada! Žalosno! Taj Pjerino... Taj lik je ...nemam pojma, znam ga iz prognaničkih dana , onako iz viđenja...Hvarani su ga samo ogovarali i djelovao je antipatično...Nije mi jasno , pored toliko turista..

  • mayhem26 07.08.2008.

    Stranci su pobrali te milijune,drzava ce sanirati štetu te proati iste te hotele novom lopovu i pići dalje.Kakva je to onda vijest?Nista to nije novo.........

  • gljivaludara 07.08.2008.

    problem je kod nas sto se uvijek zaposljavaju neki rodaci ili netko preko veze a rijetko netko tko je kvalificiran ili dobar u onome sto radi.Ovdje je malo drugaciji slucaj ali isti princip

Komentiraj...
Vidi sve komentare