Obavijesti

News

Komentari 11

Pred bankrotom: Sunčani Hvar gubi 497 milijuna kn?

Pred bankrotom: Sunčani Hvar gubi 497 milijuna kn?
1

Hotelska tvrtka Sunčani Hvar je u problemima. U slučaju bankrota, tvrdi gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, trećinu dugovanja plaća država

VIDEO

Kad je luksemburška Orco grupa preuzimala Sunčani Hvar, grupu od 10 prestižnih hotela na Hvaru, najavljivali su natjecanje s elitnom destinacijom francuske Azurne obale, Saint Tropezom. Umjesto toga, nalaze se na rubu bankrota.
Nikad u povijesti Hvara ta tvrtka nije tako loše poslovala, tvrdi gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić i objašnjava:
- Za vrijeme rata Sunčani Hvar udomljavao je brojne izbjeglice i tako dugovao 78 milijuna kuna. Sada, kad se bez izbjeglica bave turizmom, na kraći ili dugi rok, duguju 497 milijuna kuna. Istovremeno, u zadnje dvije godine imali su 256.000 noćenja manje, a 891 ležaj je prazan, što se u špici sezone nije dogodilo nikad- ogorčen je Bebić.
Fina potvrđuje Bebićeve navode. Fina je Sunčani Hvar, u izvješću od 3. srpnja, ocijenila kao tvrtku koja “spada u najniži razred rejtinga te je poslovna suradnja s njom vrlo nesigurna...”. To znači da bi se Sunčani Hvar mogao naći u velikim nevoljama, možda i bankrotirati, jer se - prema Bebićevoj procjeni - iz podataka o poslovanju uopće ne može vidjeti kako bi Sunčani Hvar podmirio svoje obveze.
- Kad vidite njihovu matematiku, odmah uočavate da nije vidljiv izlaz iz takve situacije - kaže Pjerino Bebić. Država preko Fonda za privatizaciju posjeduje 35 posto, ORCO grupa 55 posto, a ostatak vlasništva nad tvrtkom mali dioničari. To znači da će hrvatski porezni obveznici, u slučaju bankrota, morati platiti 35 posto obveza, odnosno 173 milijuna kuna. U kabinetu potpredsjednika Vlade Polančeca nisu bili dostupni za komentar, kao ni u Sunčanom Hvaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.