To je to što me zanima!

'Predizborni trik': Mogu li simbolične povišice na plaće isprati gnjev i gađenje birača?

Plenkovićevu najavu povećanja plaća od prvog siječnja Peđa Grbin nazvao je "predizbornim trikom". Premijer kaže da to nije trik, već plod sustavnog rada. No ako je i trik, hoće li birači na njega nasjesti? (Opet.)
Vidi originalni članak

Peđa Grbin tvrdi da je to "predizborni trik". Ali hoće li upaliti?

"Nije mi jasno što čekaju dvije i pol godine i zašto ne krenu s mjerom odmah, a ne prvog siječnja", upitao se predsjednik SDP-a, komentirajući najavu premijera Andreja Plenkovića da će "svima rasti plaće od iduće godine".

Plenković, naravno, tvrdi da to nije predizborna mjera, ali kako će to shvatiti građani? I hoće li im skromno povećanje plaće - navodno će oni sa srednjim i većim primanjima manje osjetiti najnovije rasterećenje plaća - biti važnije od ocjene karaktera HDZ-ove vlasti?

Opčinjeni trikovima

Uostalom, očekuje se da će HDZ-ovci izaći na izbore i glasati za svoje. Oni su naprosto opčinjeni HDZ-ovim trikovima. Ključno je, međutim, kako će se ponašati drugi birači. Ako neće baš glasati za HDZ zbog tog "predizbornog trika", Plenkoviću je bitno da ni ne glasaju protiv HDZ-a. 

Pa da makar na dan izbora ostanu kod kuće.

Ipak, ti predizborni potezi (i "predizborni trikovi") ne reflektiraju se uvijek u izbornim rezultatima.

Ivica Račan dovršio je autoceste prema Splitu i Rijeci pa svejedno izgubio izbore i vlast. Zoran Milanović u zadnjoj godini mandata ušao je u rat s bankama oko švicarskog franka i poreznim reformama podigao plaće, pa je svejedno ostao bez vlasti. Doduše, kažu da je izgubio manje nego što se očekivalo.

Ivo Sanader u predizbornoj godini vratio je dug umirovljenicima. Pa dobio izbore. Možda zbog toga, a možda zbog drugih oblika kupovanja birača. Ili njihova zavaravanja.

Podiže očekivanja

Istodobno, Andrej Plenković mogao bi ovom pompoznom najavom podići očekivanja građana koji bi, pak, u izbornoj godini mogli vidjeti da im korist od tog povećanja nije baš velika. Pa se zbog toga namjerno osvetiti HDZ-u zbog lažnih obećanja. 

A mogli bi, također, shvatiti da je to njihov novac, iz njihovih poreza, pa uzeti ono što su zaslužili i svejedno srušiti HDZ s vlasti.

Plenković, naime, ne dijeli svoj, nego javni novac.

Ali kako to naglašava i Grbin, premijer je prvo dvije i pol godine uzimao ljudima iz džepova, pa im onda dio vratio. Ljudi tako odmah oproste svom zlostavljaču. Uostalom, ako im povišicu uruči prerano, oni će do izbora sve zaboraviti.

Osakatio oporbu

Ključno je, dakle, pitanje može li Plenković ovim proračunskim kupovanjem glasača kompenzirati milijunske afere i skandale, kriminal i korupciju, milijarde kuna otetih iz Ine, tisuće eura koje ministri uzimaju od APN-a, sve one namještene poslove, natječaje i uhljebljivanje?

Mogu li te simbolične povišice na plaće isprati gnjev i gađenje birača?

Također, Plenković poreznim reformama ukida i prirez gradovima, pogotovo onim najvećim poput Zagreba, Splita i Rijeke u kojima je HDZ u oporbi, kako bi time osakatio Možemo!, Centar Ivice Puljka i riječki SDP, a istodobno se građanima pokazao kao veliki darivatelj, stavljajući im 30 eura u novčanik.

Ako su plaće "predizborni trik", onda je ovo "predizborni štrik" za oporbu.

Sve što Vlada čini pred izbore, može se shvatiti kao predizborni trik. Sve što Vlada čini radi kupovanja birača, može se nazvati predizbornim trikom. HDZ-u su, međutim, takvi trikovi uglavnom prolazili na izborima.

Vidjet će se hoće li ova "super-izborna" godina razbiti taj kalup.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • prazni_takuin 03.05.2023.

    Dok HDZ ne umre HRVATSKA neće živjeti.

  • slavonac493 03.05.2023.

    Nemogu. Ono što se dobije na godišnjoj razini trebalo je biti na mjesečnoj onda bi mogli reć povišica. Gospodo NE radite više za minimalac.

  • Oksimoron_1 03.05.2023.

    Jadan je tko nasjedne na "djela i obećanja" stranke na vlasti i njenih žetončića. Ako sve što su nam učinili, nije dovoljno da se prizovemo pameti, da izlaskom na birališta (po)kažemo da nam je pun kufer......gotovi smo, baš kao i naša djeca i unuci

Komentiraj...
Vidi sve komentare