Obavijesti

News

Komentari 70

'Predizborni trik': Mogu li simbolične povišice na plaće isprati gnjev i gađenje birača?

'Predizborni trik': Mogu li simbolične povišice na plaće isprati gnjev i gađenje birača?
1

Plenkovićevu najavu povećanja plaća od prvog siječnja Peđa Grbin nazvao je "predizbornim trikom". Premijer kaže da to nije trik, već plod sustavnog rada. No ako je i trik, hoće li birači na njega nasjesti? (Opet.)

VIDEO

Peđa Grbin tvrdi da je to "predizborni trik". Ali hoće li upaliti?

"Nije mi jasno što čekaju dvije i pol godine i zašto ne krenu s mjerom odmah, a ne prvog siječnja", upitao se predsjednik SDP-a, komentirajući najavu premijera Andreja Plenkovića da će "svima rasti plaće od iduće godine".

Plenković, naravno, tvrdi da to nije predizborna mjera, ali kako će to shvatiti građani? I hoće li im skromno povećanje plaće - navodno će oni sa srednjim i većim primanjima manje osjetiti najnovije rasterećenje plaća - biti važnije od ocjene karaktera HDZ-ove vlasti?

Opčinjeni trikovima

Uostalom, očekuje se da će HDZ-ovci izaći na izbore i glasati za svoje. Oni su naprosto opčinjeni HDZ-ovim trikovima. Ključno je, međutim, kako će se ponašati drugi birači. Ako neće baš glasati za HDZ zbog tog "predizbornog trika", Plenkoviću je bitno da ni ne glasaju protiv HDZ-a. 

Pa da makar na dan izbora ostanu kod kuće.

Ipak, ti predizborni potezi (i "predizborni trikovi") ne reflektiraju se uvijek u izbornim rezultatima.

Ivica Račan dovršio je autoceste prema Splitu i Rijeci pa svejedno izgubio izbore i vlast. Zoran Milanović u zadnjoj godini mandata ušao je u rat s bankama oko švicarskog franka i poreznim reformama podigao plaće, pa je svejedno ostao bez vlasti. Doduše, kažu da je izgubio manje nego što se očekivalo.

Ivo Sanader u predizbornoj godini vratio je dug umirovljenicima. Pa dobio izbore. Možda zbog toga, a možda zbog drugih oblika kupovanja birača. Ili njihova zavaravanja.

Podiže očekivanja

Istodobno, Andrej Plenković mogao bi ovom pompoznom najavom podići očekivanja građana koji bi, pak, u izbornoj godini mogli vidjeti da im korist od tog povećanja nije baš velika. Pa se zbog toga namjerno osvetiti HDZ-u zbog lažnih obećanja. 

A mogli bi, također, shvatiti da je to njihov novac, iz njihovih poreza, pa uzeti ono što su zaslužili i svejedno srušiti HDZ s vlasti.

Plenković, naime, ne dijeli svoj, nego javni novac.

Ali kako to naglašava i Grbin, premijer je prvo dvije i pol godine uzimao ljudima iz džepova, pa im onda dio vratio. Ljudi tako odmah oproste svom zlostavljaču. Uostalom, ako im povišicu uruči prerano, oni će do izbora sve zaboraviti.

Osakatio oporbu

Ključno je, dakle, pitanje može li Plenković ovim proračunskim kupovanjem glasača kompenzirati milijunske afere i skandale, kriminal i korupciju, milijarde kuna otetih iz Ine, tisuće eura koje ministri uzimaju od APN-a, sve one namještene poslove, natječaje i uhljebljivanje?

Mogu li te simbolične povišice na plaće isprati gnjev i gađenje birača?

Također, Plenković poreznim reformama ukida i prirez gradovima, pogotovo onim najvećim poput Zagreba, Splita i Rijeke u kojima je HDZ u oporbi, kako bi time osakatio Možemo!, Centar Ivice Puljka i riječki SDP, a istodobno se građanima pokazao kao veliki darivatelj, stavljajući im 30 eura u novčanik.

Ako su plaće "predizborni trik", onda je ovo "predizborni štrik" za oporbu.

Sve što Vlada čini pred izbore, može se shvatiti kao predizborni trik. Sve što Vlada čini radi kupovanja birača, može se nazvati predizbornim trikom. HDZ-u su, međutim, takvi trikovi uglavnom prolazili na izborima.

Vidjet će se hoće li ova "super-izborna" godina razbiti taj kalup.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava