To je to što me zanima!

'Predsjednice dobro nama bila, drugi mandat uskoro dobila...'

Na Danu otvorenih vrata pozornost je plijenila razigrana Kika, a tema je bila gopodarenje otpadom. Hrvatska odvojeno prikuplja tek 28 posto otpada, a cilj je do 2020. dosegnuti minmalno 50 posto
Vidi originalni članak

Predsjednice dobro nama bila, drugi mandat uskoro dobila, otpjevali su članovi KUD-a "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

U Uredu predsjednice pažnju je i ovoga puta plijenila razigrana Kika.

Na Danu otvorenih vrata na Pantovčaku primila je građane i udruge, a tema je bila gospodarenje otpadom. Smjernice EU su da države članice do kraja 2025. godine osiguraju pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje najmanje 55% komunalnog otpada, odnosno 60% do kraja 2030. te 65% do 2035. godine. Kada je o ambalaži i ambalažnom otpadu riječ, cilj je reciklirati najmanje 65% ambalažnog otpada do kraja 2025., odnosno najmanje 70% do kraja 2030. godine. 

- Te ciljeve i Hrvatska mora poštivati i ispuniti, a da bismo u tome i uspjeli, moramo i organizacijski i infrastrukturno uložiti znatne napore. Hrvatska danas odvojeno prikuplja tek 28% otpada. Malo je to s obzirom na to da nam je cilj do 2020. godine dosegnuti odvajanje minimalno 50% korisnih sirovina iz cjelokupne mase otpada - kazala je predsjednica.

Navela je i da je Hrvatska u 2017. godini proizvela ukupno 1,7 milijuna tona komunalnog otpada ili 400 kilograma po stanovniku, što je porast od 2% u odnosu na godinu ranije. 

- To dovodi u pitanje dostizanje cilja propisanog Planom gospodarenja otpadom, prema kojem je potrebno do 2022. godine smanjiti ukupnu količinu komunalnog otpada za 5% u odnosu na količinu iz 2015. godine. Čeka nas izazovno razdoblje i velik posao da ovu našu prekrasnu zemlju, od koje svi živimo, zaštitimo od onečišćenja otpadom - kazala je Kolinda Grabar Kitarović. 

Napomenula je da je za Hrvatsku kao pomorsku državu s djelatnostima vezanima uz more – turizmom, ribarstvom i pomorskim prometom nužno  što prije prionuti učinkovitom rješavanju problema morskog otpada. Izuzetno je važno, kaže, da je razvijanje sustava primarnog odvajanja korisnih sirovina iz otpada među prioritetima hrvatske Vlade, a primjetna je i intenzivna suradnja s gradovima i općinama. 

- Moramo dodatno poraditi na sustavnom informiranju i edukaciji građana o mogućnosti i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, ali i uključiti privatne tvrtke, posebice iz dijela naše ekoindustrije, koje imaju tehnološke i poslovne mogućnosti za unaprjeđenje i ubrzanje projekta gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Iznimno je bitno da kao društvo ostanemo privrženi naporima što se već poduzimaju, kao i onima što se planiraju poduzeti, a usmjereni su na uspostavu uspješnog sustava gospodarenja otpadom - poručila je predsjednica.  

Idi na 24sata

Komentari 129

  • Krapinski Čovjek 27.01.2019.

    Predsjednice dobro nama bila, i nikakav mandat više ne dobila...

  • fenix77 27.01.2019.

    Kolinda i Miki se takmiče koji će se bijednije pokazati narodu u borbi za smilovanje-simpatije vjeruju. Nisu mi jasni slavonci svojim hvalospjevima, što je za njih napravila??? Sredila je posao mladim slavoncima diljem evrope ili im je doma stvorila uvjete za ostanak kada je bauljala po linepoj našoj.

  • mily 26.01.2019.

    tako je Slavonci, zato vam i je, tako kako je:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare