To je to što me zanima!

'Premijer Plenković s lakoćom gasi svjetlo u gospodarstvu'

Od Vlade tražio da u roku mjesec dana objavi analizu upotrebe svih subvencija brodogradilištima od države u zadnjih 20 godina, kao i pregled aktivnih jamstava.Te izvještaj nadzora Ministarstva financija
Vidi originalni članak

Restrukturiranje Uljanika će uspjeti kad on prestane biti muljanik, poručio je Ivan Lovrinović (PH) napominjući kako su u muljanju sudjelovali svi od vladajućih struktura do političkog menadžmenta u tim brodogradilištima.  

- Godinu dana Vlada je najavljivala da će restrukturirati Uljanik i 3. maj, a za to vrijeme nisu učinili ništa. kao da su to namjerno radili da se iscrpljuju radnici i sami odlaze, da brodogradilišta postanu što jednostavniji slučaj za slanje u stečaj - kazao je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon što je sud prolongirao odluku o stečaju, Lovrinović kaže kako svjedočimo da je prevelik teret stavljen na sudstvu koje ne želi biti grobar brodogradnje. 

- Premijer im je dao mig da se brodogradilišta pošalju u stečaj. Suci kao odgovorno ljudi imaju nade i čekaju neko rješenje. Ako to ne bude ići će u stečaj. Nažalost u hrvatskoj stečaj znači pogreb - kazao je.  

Iako je država pojedinačno najveći dioničar Lovrinović navodi da se ponašala pasivno pa je svima postalo jasno da ne želi spašavati brodogradnju u postojećem ili reduciranom obliku.

- Premijer Plenković s lakoćom gasi svjetlo u gospodarstvu i pridonosi daljnjoj deindustrijalizaciji, hladno i bez osjećaja - poručio je Lovrinović. 

Od Vlade tražio da u roku mjesec dana objavi analizu namjenske upotrebe svih odobrenih subvencija brodogradilištima od države u zadnjih 20 godina, kao i pregled aktivnih jamstava. Podsjetio je i da je sredinom 2017. godine Ministarstvo financija poslalo stručnjake u nadzor u Uljanik koji su nakon pola godine sastavili izvještaj, ali tvrdi, on nikad nije ugledao svjetlo dana. Pitao je premijera i ministra financija da ga objavi i pita "Zašto ga skrivaju? Koga štite i koliki su razmjeri mogućeg kriminala u Uljaniku i 3. maju?".

Lovrinović podsjeća da Vlada kao argument odustajanja od restrukturiranja brodogradilišta navodi odgovornost prema proračunu i poreznim obveznicima, a s druge strane nije im problem svake godine bankama plaćati deset milijardi kuna kamata, a refinanciranjem bi se taj iznos mogao smanjiti ispod pet milijardi kuna godišnje. 

- Nesposobnost, korupcija i politički klijentelizam ključni su uzroci propadanja svega u Hrvatskoj, pa tako i brodogradnje. Subvencije su se nenamjenski trošile, a da nam nitko nije podnosio račune - rekao je zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku i pozvao Vladu da odstupi zbog nečinjenja što se ogleda u pogoršanja stanja u brodogradnji.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Smoke_on_the_Water 29.03.2019.

    Isprva se nisam mogao načuditi kako je ovaj od profe postao pernar. Onda sam shvatio da je oduvijek bio pernar pa se sada ne mogu načuditi kako je nekada uopće bio profa?!?! 😆😆😆

  • 29.03.2019.

    Jučer sam na TV -u vidio povjest upumpavanja državnih garancija u Uljanik i 3. Maj ukupnom iznosu od 7, nešto milijardi kuna. Prvo pitanje je kako to da novinari imaju bolja izvješća od predsjednika vlade. Kako to da se u zadnjih 20 godina nisu slala iscrpna izvješća poduzeća u državnom vlasništvu predsjednicima vlada. Da li da porezni obveznici SADA vjeruju da će nakon svih ovih iscrpnih izvješća uspjeti restrukturiranje. Da li sud djeluje odvojeno od vlade kad stalno odgađa ročišta o stečaju. Zaključak: "Sve ih je tribalo u ludare, uobolnice Prije nego sjebaše bolnice i tvornice"

  • kaius 29.03.2019.

    opa,opet nešto izlazi,znači financijska je bila ali nitko ništa i vlada ništa nezna

Komentiraj...
Vidi sve komentare