Obavijesti

News

Komentari 7

'Premijer Plenković s lakoćom gasi svjetlo u gospodarstvu'

'Premijer Plenković s lakoćom gasi svjetlo u gospodarstvu'

Od Vlade tražio da u roku mjesec dana objavi analizu upotrebe svih subvencija brodogradilištima od države u zadnjih 20 godina, kao i pregled aktivnih jamstava.Te izvještaj nadzora Ministarstva financija

VIDEO

Restrukturiranje Uljanika će uspjeti kad on prestane biti muljanik, poručio je Ivan Lovrinović (PH) napominjući kako su u muljanju sudjelovali svi od vladajućih struktura do političkog menadžmenta u tim brodogradilištima.  

- Godinu dana Vlada je najavljivala da će restrukturirati Uljanik i 3. maj, a za to vrijeme nisu učinili ništa. kao da su to namjerno radili da se iscrpljuju radnici i sami odlaze, da brodogradilišta postanu što jednostavniji slučaj za slanje u stečaj - kazao je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ivan Lovrinović: Uljanik Muljanik Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Friday, 29 March 2019

Nakon što je sud prolongirao odluku o stečaju, Lovrinović kaže kako svjedočimo da je prevelik teret stavljen na sudstvu koje ne želi biti grobar brodogradnje. 

- Premijer im je dao mig da se brodogradilišta pošalju u stečaj. Suci kao odgovorno ljudi imaju nade i čekaju neko rješenje. Ako to ne bude ići će u stečaj. Nažalost u hrvatskoj stečaj znači pogreb - kazao je.  

Iako je država pojedinačno najveći dioničar Lovrinović navodi da se ponašala pasivno pa je svima postalo jasno da ne želi spašavati brodogradnju u postojećem ili reduciranom obliku.

- Premijer Plenković s lakoćom gasi svjetlo u gospodarstvu i pridonosi daljnjoj deindustrijalizaciji, hladno i bez osjećaja - poručio je Lovrinović. 

Od Vlade tražio da u roku mjesec dana objavi analizu namjenske upotrebe svih odobrenih subvencija brodogradilištima od države u zadnjih 20 godina, kao i pregled aktivnih jamstava. Podsjetio je i da je sredinom 2017. godine Ministarstvo financija poslalo stručnjake u nadzor u Uljanik koji su nakon pola godine sastavili izvještaj, ali tvrdi, on nikad nije ugledao svjetlo dana. Pitao je premijera i ministra financija da ga objavi i pita "Zašto ga skrivaju? Koga štite i koliki su razmjeri mogućeg kriminala u Uljaniku i 3. maju?".

Lovrinović podsjeća da Vlada kao argument odustajanja od restrukturiranja brodogradilišta navodi odgovornost prema proračunu i poreznim obveznicima, a s druge strane nije im problem svake godine bankama plaćati deset milijardi kuna kamata, a refinanciranjem bi se taj iznos mogao smanjiti ispod pet milijardi kuna godišnje. 

- Nesposobnost, korupcija i politički klijentelizam ključni su uzroci propadanja svega u Hrvatskoj, pa tako i brodogradnje. Subvencije su se nenamjenski trošile, a da nam nitko nije podnosio račune - rekao je zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku i pozvao Vladu da odstupi zbog nečinjenja što se ogleda u pogoršanja stanja u brodogradnji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1