To je to što me zanima!

Premijer: 'Traženje nestalih je prioritet ove Vlade, ali još nema napretka u suradnji sa Srbijom'

SPOMENDAN Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba političari i obitelji nestalih u Domovinskom ratu sjedili su u dvorani među 1869 kartonskih silueta
Vidi originalni članak

Ove siluete ovdje govore više od bilo koga od nas. One kao da pozivaju: “Dajte nam imena, dajte nam lica, vratite nam naše živote”, rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Naime, dvorana u kojoj su se na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba okupili političari, članovi raznih udruga vezanih uz nestale i obitelji nestalih u Domovinskom ratu, bila je ispunjena s 1869 crnih kartonskih silueta. Točno toliko je u Hrvatskoj nestalih osoba iz Domovinskog rata. Premijer Andrej Plenković je obećao da ih Hrvatska nikad neće prestati tražiti te da će to i nadalje biti prioritet njegove Vlade. Odao je duboko poštovanje svima koji nakon ratnih trauma ustrajno i strpljivo očekuju istinu o sudbini najmilijih.

POGLEDAJTE VIDEO: Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Vaše životne sudbine i vaša nada izvor su, poticaj i trajna obveza Hrvatskoj vladi i svim institucijama za snažan angažman u pronalaženju svih osoba nestalih u Domovinskom ratu i rasvjetljavanju svake pojedinačne sudbine - kazao je premijer. Naglasio je da su značajan iskorak napravili i na području međunarodne suradnje.

- Koraci naprijed napravljeni su i s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, no nažalost još nema stvarnog napretka u suradnji sa Srbijom - naglasio je. Dodao je da će i dalje inzistirati jer je cilj omogućiti pristup vojnim arhivima u Srbiji, prikupiti podatke od osoba koje raspolažu o saznanjima o nestalima i prikrivenim grobnicama, a nalaze se na teritoriju Srbije.

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH 'Hrvatska nikad neće odustati od potrage za nestalima'

- Preduvjet tome je politička volja koja zadnjih dana čujemo u izjavama srbijanskih dužnosnika i sada očekujemo da ona bude pretočena i u djela - rekao je Plenković. Slične poruke poslali su i ostali uzvanici, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, zagrebački gradonačelnik Bandić i drugi. Istaknuli su kako ih je posebno dirnuo film Nestali koji se prikazao u dvorani, a kojeg je napravio 24sata. U njemu obitelji nestalih svjedoče o posljednjim trenucima kada su vidjeli svoje najmilije te o agoniji koju proživljavaju već 29 godina otkako ih traže. Željko Reiner rekao je da je posebno teško govoriti nakon gledanja tog filma jer je vrlo potresan, a gradonačelnika Bandića dojmile su se riječi žene iz filma.

OKONČALE TRAGANJE Naša kalvarija ipak je završila: Nakon više od 25 godina četiri obitelji pronašle su najmilije

- Ganula me ova žena koja je rekla: “Oprostila sam im, ali im nisam zaboravila”. Mi smo iz rata izašli kao pobjednici, a pod šatorom pobjednika nema mjesta za mržnju. Zato moramo baš kako žena kaže - oprostiti, ali ne i zaboraviti - rekao je Bandić. Snažnu poruku Vladi RH, ali i vladi Srbije, uputila je Ljiljana Alvir.

- Nemojte se umoriti! Pojačajte pritisak na Srbiju i Europsku uniju da se pomogne obiteljima da pronađu svoje najmilije. Poruka Srbiji je: ‘Otvorite svoje arhive, informacije su tamo!’ Potrudite se svi skupa i ne ostavljajte taj teret svojoj djeci jer tako nikad ne ćemo doći do kraja ovog teškog puta. Uklonite tu barijeru koja nam sputava normalan život - bila je odlučna Alvir.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • 15.11.2020.

    sljedeči put okrećemo ośtricu i prema svojima,kao Pavelić,znao je on śta radi.....

  • TvojaTata 04.09.2020.

    Ne mozete vi da dodjete sa pricom. Gdje su nasi nestali, a da pri tom ni ne trazite Srbe nestale.

  • Miške 01.09.2020.

    Bla bla bla bla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare