To je to što me zanima!

Tomašević objavio koliko ćemo plaćati odvoz smeća u Zagrebu, velike promjene oko vrećica

Jučer je gradska uprava poslala novu odluku o prikupljanju otpada na javno savjetovanje, a krajem veljače bi trebala doći na glasanje na skupštinu
Vidi originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odao je izjavu medijima o novom rješenju za odvoz otpada u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Tomislava Tomaševića

- Jučer je gradska uprava poslala novu odluku o prikupljanju otpada na javno savjetovanje, a krajem veljače bi trebala doći na glasanje na skupštinu - rekao je na početku Tomašević.

- Time će se Zagreb uskladiti s novim Zakonom o gospodarenju otpadom - dodao je.

- Odlučili smo se da uvedemo novi sustav naplate prema količini miješanog otpada koji će biti najpravedniji među svim većim gradovima u Hrvatskoj - rekao je Tomašević.

- Usluga će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama - poručio je gradonačelnik.

- Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 kune. Taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina. Ovaj model na omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu - rekao je gradonačelnik.

Postojat će i socijalni popusti za, primjerice, roditelje s malom djecom.

Prema odluci koju je predstavio danas uvodi se model sličan švicarskim gradovima. Plaćat će se fiksni i varijabilni dio. Cijena fiksnog dijela za kućanstva će biti 45 kn, za pravne osobe 90 kn.

Neće se smanjiti broj odvoza smeća. Netko tko puno odvaja će plaćati samo 49 kuna, oni koji najmanje odvajaju morat će plaćati 237 kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 222

  • frnjo99 25.01.2022.

    1. već je u startu 49 kn bez vrečica više nego sad plaćamo. 2. 220 tisuća kontejnera će se maknuti, a sve to iz njih preseliti u naše smetlarnike. Pa i sad nemamo mjesta za kontejner za papir pa ga nosimo na ulični kontejner. Kod nas ima neodgovornih, koji ne samo da ne odvajaju već vrečice bacaju s vrata pa ako pogode kontejner dobro, a ako ne bude na podu. Zar ćemo stalno plaćati kaznu ili se tući sa susjedima.

  • barica56 23.01.2022.

    Probni baloni jer tu ima niz neobjašnjenih pitanja recimo tko će čuvat vrećice nemaju svi dvorište il mjesto u hodniku gdje bi se uzgled skupljale muhe,miševi itd.Prijedlog gradonačelniku razmisli o penzioneri a s niskim penzijama,vrećice od 4 kn. aloo ko je tu ....,.. uglavnom ima tu još puno nejasnoća zato još razmislite o posljedicama ili želite smeće po cjelom gtadu i zelenim površinama.Pametnom dosta.

  • vjetar u kosi 22.01.2022.

    Zašto ne kaže,poskupljuje smeće.Sada plaćam 61 kn,a po novom ću plaćati 125 kuna.Maksimalno odvajamo papir i plastiku.Još jedan udar po malome.Šta je sljedeće?

Komentiraj...
Vidi sve komentare