News

Komentari 223

Tomašević objavio koliko ćemo plaćati odvoz smeća u Zagrebu, velike promjene oko vrećica

Tomašević objavio koliko ćemo plaćati odvoz smeća u Zagrebu, velike promjene oko vrećica

Jučer je gradska uprava poslala novu odluku o prikupljanju otpada na javno savjetovanje, a krajem veljače bi trebala doći na glasanje na skupštinu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odao je izjavu medijima o novom rješenju za odvoz otpada u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Tomislava Tomaševića

- Jučer je gradska uprava poslala novu odluku o prikupljanju otpada na javno savjetovanje, a krajem veljače bi trebala doći na glasanje na skupštinu - rekao je na početku Tomašević.

- Time će se Zagreb uskladiti s novim Zakonom o gospodarenju otpadom - dodao je.

- Odlučili smo se da uvedemo novi sustav naplate prema količini miješanog otpada koji će biti najpravedniji među svim većim gradovima u Hrvatskoj - rekao je Tomašević.

- Usluga će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama - poručio je gradonačelnik.

- Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 kune. Taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina. Ovaj model na omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu - rekao je gradonačelnik.

Postojat će i socijalni popusti za, primjerice, roditelje s malom djecom.

Prema odluci koju je predstavio danas uvodi se model sličan švicarskim gradovima. Plaćat će se fiksni i varijabilni dio. Cijena fiksnog dijela za kućanstva će biti 45 kn, za pravne osobe 90 kn.

Neće se smanjiti broj odvoza smeća. Netko tko puno odvaja će plaćati samo 49 kuna, oni koji najmanje odvajaju morat će plaćati 237 kuna. 

Najčitaniji članci