To je to što me zanima!

Prijavljena u Imotskom, a živi u BiH i rodbini daje beneficije...

Živim u Imotskom, tvrdi Anamarija Lončar, istaknuta HDZ-ovka i ravnateljica lokalnog Centra za socijalnu skrb. Ali zašto onda svaki dan dolazi iz BiH?
Vidi originalni članak

Za Anamariju Lončar, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb u Imotskom i uglednu članicu HDZ-a, javno se priča kako stvarno živi u Posušju, u BIH, u svojoj obiteljskoj urbanoj vili s obitelji i da je fiktivno prijavljena u Imotskom.

I tu bi bio kraj naše priče da ravnateljica nije u pokušaju demantiranja navoda potkrijepila sumnju.

“Dobro, što?!”, uslijedio je kratak odgovor kad smo je priupitali je li to istina, kao da uopće ne razumije u čemu je problem.

- Pa ne znamo jeste ili niste fiktivno prijavljeni u Imotskom - rekli smo.

Nakon podulje stanke uslijedio je njen odgovor.

- Evo možemo li u ponedjeljak.

- Dobro, može, ali trebali biste znati gdje živite...

- Znam gdje živim, Bruna Bušića 2. U čemu je problem?! - kaže nam ravnateljica lokalnog Centra za socijalnu skrb.

- Živite li u Posušju, u BiH, ili u Hrvatskoj - inzistirali smo dalje na odgovoru.

- U Imotskom živim - odgovorila nam je Lončar.

- U Imotskom?

- Da.

- Dobro, onda imamo pogrešne informacije - uzvratili smo.

- Evo izvolite pa provjerite. Nemam ja s tim problem...

100 KORUPCIJSKIH AFERA SDP, HDZ, Sanader... Samo jedna presuda je ekspresno donesena i to za prostituciju

'Provjerite'. Ok, jesmo: Fotografije ne lažu. 

A mi smo se onda doista odlučili provjeriti i uvjerili se kako ravnateljica Lončar svako jutro zorom poslije 6.30 napušta obiteljsku kuću u Posušju BIH, sjeda u svoj osobni automobil imotskih registracijskih oznaka i odlazi do Imotskog.

Naravno, pritom treba prijeći i međunarodni granični prijelaz Vinjani Gornji.

Ravnateljicu smo nekoliko dana u nizu vidjeli na izlazu iz obiteljske urbane vile u Posušju, odakle je odlazila u Imotski.

Pitali smo ravnateljicu (ne bez razloga) gdje su joj djeca završila školu i gdje joj žive djeca - u Imotskom ili Posušju.

Članu obitelji 3500 kuna?!

- Zašto bih vam ja to odgovarala? - izustila je kratko.

- Pa one nisu nikad ni govorile da su školu završile u Imotskom. U čemu je tu problem stvarno ne vidim...

Nismo mogli dovršiti razgovor i dobiti odgovor - kako to da ona živi u Imotskom, a djeca u Posušju?

Naime, djeca su primila za prošlu akademsku godinu studentsku potporu grada Imotskog.

100 NAJVEĆIH AFERA Politika milijunima nagrađuje 'dizače ruku', štiti tajkune, i namješta dokaze 'otpadnicima'

Uputili smo i službeni dopis na adresu Grada Imotskog želeći saznati - jesu li djeca Anamarije Lončar primala neki oblik studentske novčane potpore? U pisanom odgovoru stoji:

“U 2020. godini nemamo korisnika studentskih potpora za imena iz Vašeg upita, dok su za akademsku godinu 18/19. ostvarile studentsku potporu u iznosu od 1000,00 kuna.”

Prije nego što nam se ravnateljica Lončar zahvalila na razgovoru i spustila slušalicu, mi smo uspjeli pitati još ponešto iz domene rada Centra, a da ne povrijedimo pravo na zaštitu osobnih podataka.

- Imamo informaciju da je članu vaše šire obitelji isplaćena novčana pomoć u iznosu od 3500 kuna na blagajni Centra iako nije navodno bio u statusu socijalno zaštitne potrebe. Ispravite me ako govorim pogrešno.

Da nisu prikazani potpuni podaci i svi članovi obitelji.

- Dobro - odgovorila je Anamarija Lončar.

- Je li to istina - pitali smo.

- Kako to mislite? Kad se to dogodilo? Ja imam zamjenika, ako sam možda na godišnjem. Ja ne znam - rekla nam je ravnateljica te dodala:

- U Centru Imotski sve je transparentno i nema nikakvih nepravilnosti, niti ima bilo kakvih nezakonitih radnji. Niti se vode bilo kakvi postupci od nadležnih službi ili od prekršajnih ili kaznenih institucija, a ukoliko vi imate neka saznanja... Dapače, ja bih voljela da nam ih dostavite.

100 KORUPCIJSKIH AFERA Afere lokalnih moćnika i šerifa: Obogatili se korupcijom, vladali iz zatvora, trošili tuđi novac...

Saznanja koja mi imamo jesu da ravnateljica ne živi u Imotskom nego u Posušju. Evo ispravljamo i dostavljamo. Da su joj djeca primila studentsku potporu grada Imotskog jer su prijavljeni u Imotskom.

Kao i saznanja da nemali broj korisnika Centra iz Imotskog navodno živi u Hercegovini, a prima socijalnu pomoć Centra u Imotskom.

- Vi ako podnesete prijavu, netko mora doći do vas vidjeti i razgovarati s vama. Uzeti vašu izjavu pod zakonskim obvezama. Je li tako? Kazneno ste odgovorni ako ste nešto slagali - kaže nam Lončar.

Mogu li uzeti dvostruko?

Željeli smo i službeni stav Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na čelu kojeg je Josip Aladrović, o tome tko može primiti jednokratnu naknadu, tko provjerava prebivalište korisnika i još ponešto.

“Stručni radnici Centra za socijalnu skrb u postupku ostvarivanja prava utvrđuju činjenično stanje (obiteljske, materijalne i druge bitne okolnosti) te mogu obaviti očevid na mjestu prebivališta ili trenutnog boravišta stranke. No utvrđivanje stvarnog prebivališta i odjava iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu u nadležnosti je Policijske uprave”, stoji u objašnjenju.

JASENICE BIZNIS Dobar posao: Otac zaposlenika općine trampio svoje puteljke za općinsko zemljište kraj mora

Fiktivne prijave ne donose samo adresu na osobnoj iskaznici ili putovnici nego i ostvarivanje rodiljskih naknada, koje su u Hrvatskoj mnogo veće, dječjeg doplatka, raznih vrsta socijalne pomoći.

Upitno je primaju li možda fiktivno prijavljeni i u BiH isto to, dakle - dvostruke naknade. U svakom slučaju stjecanje protupravne imovinske koristi nije zanemarivo i traži odgovor nadležnih institucija

Idi na 24sata

Komentari 329

  • pijevac 08.11.2020.

    čim napišeš neku istinu o hdz-ovom rukovodiocu,dobieš žuti...neobično za ove novine ,zar ne?

  • 06.11.2020.

    A što je tek sa državljanima Srbije koji prelaze granicu i iz Srbije dolaze i rade u institucijama Hrvatske. To je je najveći skandal nad sakandalima i izadaja državnih interesa!

  • Matan_S 06.11.2020.

    Dok se zaluđena bagra naslađuje, a novinar mudro prešućuje, dotle dotična živi i radi kako ju po pravu pripada jer ona je IMOĆANKA, a ne Hercegovka kako se želi imputirati. Ponavljam, ona je Imoćanka! A za nepismenu raju koja ne zna granice Hrvatske, poručujem da je Imotski bio i ostao u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare