News

Komentari 95

Dobar posao: Otac zaposlenika općine trampio svoje puteljke za općinsko zemljište kraj mora

Dobar posao: Otac zaposlenika općine trampio svoje puteljke za općinsko zemljište kraj mora

Otkrivamo kako je općina Jasenice koju vodi načelnik Baričević zamijenila svoje vrijedno zemljište s drugim Baričevićem čiji sin radi za općinu

Općinom Jasenice već godinama vlada HDZ-ov Martin Baričević. Pisali smo već o njemu, možda se sjetite. Onaj koji se godinama nateže po sudovima s lokalnim ugostiteljem jer ga je ovaj optužio da mu je pojeo stado janjaca. Pisali smo i o njegovom sinu, također Baričeviću, koji je završio privatnu školu na račun građana. A sad ćemo se pozabaviti još jednim prezimenjakom. 

Mile Baričević također radi u općini Jasenice, još od 1997., i to kao voditelj Uprave groblja i općinskog komunalnog pogona. Njegov otac Marko, također Baričević, svojevremeno se dogovorio s općinom i svoje parcele zamijenio s općinskim. Ova trampa odvila se 2007. godine, a problematična je iz više razloga. 

Prvo, Baričevićeve parcele, koje su zapravo putevi i ceste u naselju, nalazile su se nekoliko stotina metara dalje od mora. Zamijenio ih je s općinskima koje su bile u neposrednoj blizini mora. Ne morate biti agent za nekretnine da procijenite koja zemljišta vrijede više.

Drugo, Baričević je dobio veću površinu od općine. Ako zbrojimo parcele, Marko je općini dao 569 kvadrata, a ona njemu 659 kvadrata. 24sata imaju uvid u ugovor i u njemu jasno piše da općina Jasenice i Marko Baričević utvrđuju da su nekretnine jednake vrijednosti te da nemaju nikakvih potraživanja razlike vrijednosti. Ugovor je potpisao načelnik Martin Baričević.

Ukratko, kako i piše u ugovoru, općina je Baričevićevim potpisom dala drugom Baričeviću svoje veće zemljište u blizini mora u zamjenu za njegovo manje zemljište udaljeno od mora.

Javili smo se agentima za nekretnine koji rade na području Jasenica i oni su nam potvrdili razliku u vrijednosti nekretnina. Zemljišta udaljena oko 300 metara od mora, kao što su udaljeni nekadašnji Markovi puteljci, vrijede oko 70 ili 80 eura po kvadratu. S druge strane, zemljišta u blizini mora na toj lokaciji, odnosno prvi ili drugi red, vrijede između 250 i 300 eura po kvadratu. U 2007., kad je izvršena ova trampa, cijena su bile prilično niže. Udaljene parcele mogle su se kupiti za tridesetak eura, a one bliže moru su se prodavali za oko 200 eura, kaže nam jedna lokalna agentica za nekretnine. 

Postavlja se pitanje zbog čega je općina onda pristala na ovakvu trampu? Je li oštećena?

Načelnik tvrdi da nije. Ima i objašnjenje za ovakvu zamjenu. Po njemu, Markove nekretnine su bile 'nužne radi evidentiranja postojećih puteva i cesta kao vlasništvo općine'. A s druge strane, kaže načelnik, čestice koje su pripale Marku su 'u naravi već više od sto godina u posjedu njegove obitelji. Vodile su se kao općenarodna imovina i bile su dio veće parcele koja je bila ograđena na isti način kao danas, a na čestici uz more nalazio se objekt još od 1971. za koji je Marko imao dozvolu. 

Stoga, navodi dalje načelnik, kada smo pristali na zamjenu nekretnina osigurali smo Općini Jasenice ceste i njihovo evidentiranje kao vlasništvo i posjed Općine Jasenice, što im je 'kao jedinici lokalne samouprave bilo od iznimne važnosti'. S druge strane, Marko je, kaže Martin, dijelove čestica već imao u posjedu pa je sad mogao sve uskladiti. Napominje da u to vrijeme zemljišne knjige za katastarsku općinu Jasenice nisu postojale, već samo evidencija u katastru.

Po njemu, nema problema s ovom trampom. Upravo suprotno, navodi načelnik Baričević, i argumentira da je zamjenom općini omogućeno 'rješavanje važnog pitanja formiranja puteva i cesta' te utvrđenje prava vlasništva u korist općine. Poručuje kako sve navedeno mogu potvrditi dokumentacijom i poziva nas da se sami uvjerimo.

'Od iznimne važnosti'

U redu. Načelnik je napisao da je općini evidentiranje Markovih nekretnina bilo nužno i od iznimne važnosti. Preciznije bilo im je, 'kao jedinici lokalne samouprave od iznimne važnosti'.

Pogledajte o kojim nekretninama se radi.

A sad pogledajmo kako to izgleda na malo većoj karti, koja obuhvaća veći dio Maslenice. Čisto da se uvjerimo gdje su i kolike su točno nekretnine koje su općini bile nužne radi evidentiranja postojećih puteva i cesta. Odnosno, one koje su im, 'kao jedinici lokalne samouprave bile od iznimne važnosti.

U daljnjem srodstvu

Javili smo se i Mili Baričeviću, za svaki slučaj. I on kaže da su manje parcele nastale od jedne veće koja je odavno u naravi u vlasništvu njegove obitelji. Problem je, navodi, što se prilikom cijepanja Marko nije upisao na njih. Osvrnuo se i na zamijenjene nekretnine, one udaljene od mora koje su pripale općini.

- Nisu one toliko udaljene od mora, možda 200 do 300 metara. To su putevi između parcela i one su značajne za lokalnu samoupravu - kaže Mile i dodaje da razumije razliku u vrijednosti, ali naglašava da je to zemlja u kojoj njegova obitelj uživa već dvjesto godina. Problem je, kaže, u katastru koji seže još od Austrougarske i sada se ispravlja. 

Ako ste se pitali, voditelj Mile i načelnik Martin su u daljnjem srodstvu, u petom koljenu.
 

Najčitaniji članci