To je to što me zanima!

Primorac: Skrb o oboljelima od karcinoma u Hrvatskoj jednaka je najrazvijenijima u SAD-u

Ne postoji javno i privatno, postoji samo jedno. Da li je izvrsno ili neizvrsno, da li je institucija akreditirana ili nije, kazao je
Vidi originalni članak

O budućem centru za liječenje malignih bolesti, ali i ulozi privatnih ustanova u našem zdravstvenom sustavu za HTV govorio je prof. dr. sc. Dragan Primorac iz Specijalne bolnice "Sv. Katarina".

- Ono što je najvažnije, potpuno je ekvivalentna skrb o oboljelima od karcinoma kao što to postoji danas u najrazvijenijim centrima koji liječe karcinom u Sjedinjenim Američkim Državama - naglasio je. 

- Danas kad razgovaram s hrvatskim onkolozima, dakle vrhunskim ljudima koji skrbe o našim pacijentima, oni smatraju da bi za nekoliko godina Hrvatska mogla, glede onkologije, uz potporu UPMC-a, biti u samom vrhu država Europske unije - ističe.

Nacionalni plan borbe protiv raka prihvaćen je u Saboru prije dvije godine, no još nije zaživio. Problem je u nabavi onkološke opreme koja je zapela. A ključno je malignu bolest otkriti što prije jer je smrtnost onda manja.

- Model koji se predlaže je personalizirana medicina. Dakle, odlazimo korak dalje. Pokraj standardne opreme, a to je CT, magnetska rezonancija, ultrazvuk i druge, ovdje govorimo o molekularnoj razini, na razini dijagnostike, na razini gena - govori Primorac. 

SNAŽNA SURADNJA SAD ulaže u Hrvatsku: Pokrenut će izgradnju Centra za liječenje malignih bolesti kod Zagreba

- Dakle, to je medicina za koju danas u Americi kažu da je iskorak 22. stoljeća. Kad vi znate što se događa na molekularnoj osnovi, možete optimizirati terapiju i to je tajna uspjeha ove moćne američke organizacije - naglašava.

- Isti taj model planiraju primijeniti u Republici Hrvatskoj s jednim ciljem, a to je kako učiniti boljom skrb svih oboljelih u Hrvatskoj. Nažalost, njih je svake godine 24 000 novootkrivenih. Prema statistici, svaki treći Hrvat oboljet će od karcinoma, što je strašno - rekao je Primorac.

Ministar Vili Beroš tvrdi da mu je cilj jačati javno zdravstvo, ali da bi bio grijeh ne koristiti privatni sustav, ali po istim cijenama kao u javnom sustavu. 

- U ovom trenutku se to provodi, tako da je to sjajna ideja. Ne postoji javno i privatno, postoji samo jedno. Da li je izvrsno ili neizvrsno, da li je institucija akreditirana ili nije. Najvažnije je da hrvatski pacijent može doći u vrhunske institucije koristeći uputnicu HZZO-a - istaknuo je.

NOVO VODSTVO Na Svetom Duhu žene konačno mogu dobiti prekid trudnoće: Imamo tim na raspolaganju

Na pitanje komu će i pod kojim uvjetima biti dostupne zdravstvene usluge u budućem centru te hoće li liječenje svima biti dostupno, hoće li ići preko HZZO-a i koje su to terapije, Primorac je rekao da ova terapija i ovo liječenje te  najsuvremenija dijagnostika u suradnji s UPMC-om mora biti dostupna svakom hrvatskom građaninu. 

- To je početak i kraj svega. Ako gledate strategije EK, jedan od njenih ključnih iskoraka je da se ovakva terapija učini dostupnom svima bez obzira na platežnu moć, ekonomski ili drugi status. Među ostalim zbog toga i imamo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - zaključio je Dragan Primorac.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • STIJENA 13 08.11.2022.

    Skrb o oboljelima od karcinoma jednaka je u vecini slucajeva samo za one koji imaju dubok đep i dobro poznanstvo, ostali narucit se i cekat par mjeseci kad vec moze biti kasno...bizaran slucaj prije par dana zena ide u Zg onkologu ali u sustavu nema da je vadila krv...osla bez nalaza...

  • 08.11.2022.

    Zato i je zdravstvo u banani kad imamo hrpu nesposobnjakovica koji ne vide dalje od 100 metara a komentiraju druge drzave

  • risto i ja 07.11.2022.

    NE TRBUNJAJ

Komentiraj...
Vidi sve komentare