To je to što me zanima!

'Priziv savjesti nema prednost pred pravom žene na pobačaj'

Država mora osigurati ostvarenje prava na samoodređenje vezano uz odluku o vlastitom tijelu i trudnoći, pa i njezinom prekidu, što je jasno napisano u odluci Ustavnog suda, tvrdi stručnjakinja Sanja Barić
Vidi originalni članak

Nije točno da priziv savjesti liječnika ima prednost pred pravom žene na prekid trudnoće, ova dva prava nisu u suprotnosti jedno prema drugom, a država se treba pobrinuti da ih ostvari oba, tvrdi ustavna stručnjakinja prof.dr. Sanja Barić, piše Slobodna Dalmacija.

Barić je tom izjavom reagirala na kolegu prof dr. Matu Palića koji je prednost dao prizivu savjesti.

- Država mora osigurati ostvarenje prava na samoodređenje vezano uz odluku o vlastitom tijelu i trudnoći, pa i njezinom prekidu, što je jasno napisano u odluci Ustavnog suda. Isto tako, pravo na priziv savjesti mora se jasno regulirati kako bi se spriječio revijalni priziv i zlouporaba priziva. I kako bi se uvijek omogućila dostupna javna usluga medicinskih zahvata na zahtjev žene - pojašnjava Sanja Barić.

- Ne postoji obveza izbora zanimanja, niti postoji obveza zapošljavanja u javnim servisima. Oboje su pravo i mogućnosti, ne i obveza. Stoga priziv savjesti vezan za specifično zanimanje ili specifičnu javnu službu nije apsolutno zaštićen. Osoba ima izbor i to joj ne daje apsolutnu zaštitu. Pogrešno je tvrditi da je pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijedi iz čl. 17. Ustava RH uvijek apsolutno zaštićeno - pojašnjava Sanja Barić

Aktivistica Sanja Sarnavka tvrdi pak da u čitavoj priči o prizivu savjesti ima podosta licemjerja.

- Liječnici u državnim bolnicama pozivaju se na prigovor savjesti, a privatno bez ikakvih problema obavljaju pobačaje. Odbijaju raditi prekide trudnoće, a istovremeno provode mediciski-potpomognutu oplodnju. To je licemjerno - kaže za Šibenski Sarnavka.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Borna.2 17.05.2019.

    Za sve pametne koji tupe kako je to ženino tijelo i ona ima pravo na odlučivanje o svom tijelu; probajte otići kod doktora i tražiti da vam izvade jedan zdravi bubreg ili plućno krilo, može se živjeti samo s jednim, pa zašto ne. Tvoje je tijelo, prisili ga neka obavi operaciju, ti si gospodar svoga tijela.

  • ljubica ljubičica_1 17.05.2019.

    Prije nego što bi dobija lječnik specijalizaciju iz ginekologije.Ja bi pitala dali će imat priziv savjesti za pobačaj.Ako bi bilo potvrdno nebi je dobija.Neka je plati sam pa neka onda ima priziv savjesti.A ne mi porezni obveznici plaćamo te specijalizacije i onda oni se prave pametni.Dali znate kolko je žena bilo u Sloveniji i Srbiji na pobačaju?Vjerujete veliki broj.Dok žene koje su siromašne moraju rodit jer nemju platit za odlazak u te dvije države.Sramota za Hrvatsku.

  • bluesbob 17.05.2019.

    Sanja Slinakva ako znaš imenom liječnika koji privatno radi abić prijavi ga ...ako ne znaš ne brabonjaj

Komentiraj...
Vidi sve komentare