Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
članak

'Priziv savjesti nema prednost pred pravom žene na pobačaj'

Država mora osigurati ostvarenje prava na samoodređenje vezano uz odluku o vlastitom tijelu i trudnoći, pa i njezinom prekidu, što je jasno napisano u odluci Ustavnog suda, tvrdi stručnjakinja Sanja Barić

Komentari 33 Prikaži odgovore
Popularni
 • Popularni
 • Od najstarijeg
 • Od najnovijeg
 • Avatar ~DAVID~
  ~DAVID~

  Savjest je moralni uzus koji nas ljude odvaja od životinja! Samo PSIHO SOCIOPATI nemaju savjest! Dakle demoNkracija leftarda je dovela do toga da je ljudsko pravo ubojstvo i to iznad ljudskog prava na odbit ubojstvo? Dali vi razumijete MONSTRUOZNOST te ...prikaži još! misli,odredbe? Da nemamo savjesti svi bi po dučanima hodaki sjekirama i umjesto kartice za platit prodavaća ucmekali sjekirom jer eto,nema nikakve moralne obveze,osječaja,imam pravo jest pa imam pravo ubit za hranu! Postoji UN-ova konvencija o ljudskim pravima pa koliko milijuna umire od gladi,žeđi i izliječivih bolesti? Gdje su njihova ljudska prava? Jednaka su budučim abortusima? NELJUDSKI rode srami se!

  Četvrtak, 16.05.2019. u 23:53
 • Default avatar - Borna2
  Borna2

  E pa dragi leftardi moji odakle vama ideja da možete prisiliti liječnike da ubijaju djecu u majčinoj utrobi? Hajde probajte prvo prisiliti suce da zatvore Horvatinčića, Mamića, ili Vidoševića da vrati ukradeno, ili određenu skupinu manjinaca da poštuju zakone, ili ...prikaži još! da odgovaraju oni koji su pokrali toliko u privatizaciji, ili da se otvore arhive, ili da se riješe povlaštene mirovine partizana i lažnih branitelja, da se napravi lustracija, da se povise kazne pedofilima... ma ne je**š to, postoje ljudi koji ne žele komadati bebe u utrobi, njih treba prvo srediti.

  11 Četvrtak, 16.05.2019. u 23:53
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Ne miješati kruške i jabuke. Dijete mora biti rođena živa osoba da bi se nanošenje smrtonosnih ozljeda smatralo ubojstvom. Polemika se ovdje vodi o pravu majke na svoje tijelo. U tom pravu se razlikuju razvijene zemlje EU od npr Pakistana, ...prikaži još! Jemena, Somalije i sl. BTW ta tematika je spomenuta u dokumentima koji obavezuju Republiku Hrvatsku kao njihovu potpisnicu, kao što su Opća deklaracija o ljudskim pravima, zatim Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, Deklaracije o uklanjanju nasilja nad ženama, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europsku socijalnu povelju i mnoge druge.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 07:53
  • Avatar zeljkopž

   zeljkopž: Mille, beba u majčinoj utrobi NIJE majčino tijelo ili majka već samostalna ljuska jedinka! Tko toj bebi u majčinoj utrobi daje pravo na odabir?

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 13:10
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Zeljko ....nitko. Majka odlucuje o njegovoj sudbini jer je bioloski ista vaznija ploda. Tako kad medicina zakaze ili nije dostupna, majka priroda/evolucija/bozja volja stavlja majku u prvi plan i spontanim pobacajima povecava majci sanse za prezivljavanjem. BTW zametak/plod postaje samostalna ...prikaži još! ljudska jedinka rodjenjem.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 13:48
  • Avatar zeljkopž

   zeljkopž: Mille, tako je. 1. Ako je beba opasnost za život majke tada ima puno pravo spast svoj život obavt pobačaj. Međutm ako je beba potpuno zdrava.... 2. "BTW zametak/plod postaje samostalna ljudska jedinka rodjenjem." A što je do rođenja? Stol, ...prikaži još! tol, kit ili jelen u trbuhu majke??? Ljudska jedinka je od onog trena kad joj krene kucat srce ii kad ma žvčane stance koje joj tvore mozak!

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 15:14
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Zeljko.....ljudska jedinka se postaje rodjenjem. Prije rodjenja rijec je o oplodjenoj jajnoj stanici, embriju i do rodjenja plodu.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 15:45
  • Avatar zeljkopž

   zeljkopž: "Mille_1: Zeljko.....ljudska jedinka se postaje rodjenjem." ????? PA još uvjek m nsi odgovorio. Ako to u ženskoj utrobi nije čovjek je l to Stol, kit ili jelen u trbuhu majke??? Može li to u ženskoj utrobi pri rođenju postat nešto ...prikaži još! ešto drugo nego čovjek??? Npr. Jelen, nosorog, vjeverica? Ne piš glupostii To je ljudsko biće! ma dosta slučajeva kada je trunica zbog nečeg poginula a carskm rezom je izvađena i spašena živa beba koja je nastavila živjeti!!!! Znači niti stol, niti kit niti jelen nisu izvučeni iz trbuha preminule trudnice već živa beba, ljudsko biće!

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 18:33
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Zeljko....u pravu si kad se rodi postaje živo ljudsko biće. Prije toga nije ni stol ni vjeverica koliko god to tebi čudno zvučalo, već oplodjena jajna stanica zatim embrij pa plod. Neke od tih stvari se u školama izučavaju dosta rano.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 19:17
  • Avatar zeljkopž

   zeljkopž: Mille, daj prestani sa svojim lažima. Pitao sam te što su to bebe nerođene, izvađene iz mrtvih majki? Te bebe niisu rođene. Što te žive bebe koje su u konačnici odrasle, prema tebi očito nisu ljudi?

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 19:21
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Zeljko.....laži? Ti si očito često brisao iz škole. Prijevremeni porod ploda koji je dovoljno sazrio da preživi van majčine utrobe ne mijenja činjenice o prenatalnom razvoju.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 19:31
  • Default avatar - Borna2

   Borna2: Embrij/plod/prijevremeni porod ploda/prenatalni razvoj/povelje/konvencije/deklaracije/ženina reproduktivna prava itd... Mille_1... sa svime time smo mi upoznati, ali to ne mijenja činjenicu da je abortus nešto loše i pogrešno.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 21:34
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Borna...nepozeljno da ali ne i nuzno lose kad zena drugog izbora nema. Ni same zene koje sa za pobacaj odluce to ne rade radi sporta vec iz potrebe. Taj problem se ne moze rijesiti zabranama i zadiranjem u pravo zene ...prikaži još! da odlucuje o svom tijelu. BTW navedene povelje su dostignuca razvijene zapadne civilizacije. Dali se radje zelis referirati zemlje gdje je abortus zabranjen? FYI from Bussines Insider quote "Developing countries, which have the strictest laws around ending a pregnancy, have the highest unsafe abortion rates. It is estimated that around the world, 78,000 deaths result from unsafe abortions every year."

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 22:21
 • Default avatar - Borna2
  Borna2

  Za sve pametne koji tupe kako je to ženino tijelo i ona ima pravo na odlučivanje o svom tijelu; probajte otići kod doktora i tražiti da vam izvade jedan zdravi bubreg ili plućno krilo, može se živjeti samo s jednim, ...prikaži još! pa zašto ne. Tvoje je tijelo, prisili ga neka obavi operaciju, ti si gospodar svoga tijela.

  3 Petak, 17.05.2019. u 08:54
  • Default avatar - poštenjak1

   poštenjak1: Mala sitnica, kak ćeš ga prisilit, vrijeme Bleiburga i Golog Otoka je prošlo.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 09:34
  • Default avatar - snakebite

   snakebite: Pa naravno ako želim pokloniti nekome bubreg sama odlučujem o svom tijelu i liječnik će ga izvaditi, ali samo uz moj pristanak...

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 12:08
  • Default avatar - Borna2

   Borna2: probaj ga izvaditi samo zato što ti smeta ili eto želiš tako

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 19:00
 • Default avatar - provel
  provel

  Liječnička struka je svoje rekla. Čak i izvorna Hipokratova zakletva izrijekom zabranjuje ubojstvo (pobačaj). Pravo na priziv savjesti zajamčeno je i konvencijom UN-a. Valjda ni oni ni Hipokrat nisu čuli levidardžije hrvatskog pasoša da ih poduče kako nisu u pravu.

  5 Četvrtak, 16.05.2019. u 22:15
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Ista Hipokratova zakletva, za koju procjenjuju da je iz 4-5 stoljeća AD, zabranjuje upoterebu noža pri liječenu. Očito je da je ista osuvremenjena u međuvremenu. Nadalje razvijena društva prihvaćaju pravo žene da odlučuju o svom tijelu. Dokumenti koji u tom ...prikaži još! smislu obavezuju Republiku Hrvatsku kao njihovu potpisnicu su, pored ostalog, Opća deklaracija o ljudskim pravima, zatim Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, Deklaracije o uklanjanju nasilja nad ženama, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europsku socijalnu povela....

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 08:06
  • Default avatar - Borna2

   Borna2: Mile, nije to ženino tijelo, to je zasebno tijelo unutar žene.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 08:51
  • Default avatar - poštenjak1

   poštenjak1: Borna2 da i nije tako, nego da je kako piše Mill_1 zakletva ga u osnovi obvezuje na zaštitu života, a ne na ubijanje, to opravdava ove sa prizivom savjesti.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 10:00
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Borna .....zena se ne moze smatrati "tijelom". Barem je tako u razvijenijim drustvima. Nadalje do odredjenog stadija razvoja to "zasebno" tijelo ne moze prezivjeti bez zeninog tijela i u tom periodu zivot zene ima prednost pred zametkom. Zato je zakonom ...prikaži još! regulirano do kada se pobacaji mogu obavljati ako zdravlje zene nije ugrozeno.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 11:19
  • Default avatar - Mille_1

   Mille_1: Postenjak....baci pogled sto se smatra ubojstvom.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 11:19
 • Default avatar - bluesbob
  bluesbob

  Sanja Slinakva ako znaš imenom liječnika koji privatno radi abić prijavi ga ...ako ne znaš ne brabonjaj

  1 Petak, 17.05.2019. u 07:24
 • Default avatar - ljubica ljubičica_1
  ljubica ljubičica_1

  Prije nego što bi dobija lječnik specijalizaciju iz ginekologije.Ja bi pitala dali će imat priziv savjesti za pobačaj.Ako bi bilo potvrdno nebi je dobija.Neka je plati sam pa neka onda ima priziv savjesti.A ne mi porezni obveznici plaćamo te specijalizacije ...prikaži još! i onda oni se prave pametni.Dali znate kolko je žena bilo u Sloveniji i Srbiji na pobačaju?Vjerujete veliki broj.Dok žene koje su siromašne moraju rodit jer nemju platit za odlazak u te dvije države.Sramota za Hrvatsku.

  4 Petak, 17.05.2019. u 07:44
  • Default avatar - Borna2

   Borna2: Osobna odgovornost ljubičice, do pobačaja uopće ne treba doći... Ja kao porezni obveznik npr ne želim da se liječnike prisiljava na pobačaj ako život majke nije ugrožen.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 08:47
  • Default avatar - poštenjak1

   poštenjak1: Zašto bi ja porezni obveznik plačao lječnika da radi pobačaj, zato što se pametnjakovići nisu zaštitili od neželjene trudnoce.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 09:37
  • Default avatar - snakebite

   snakebite: Zašto bi ja porezni obveznik plaćao hrt pristojbu...zato što moram jer poštujem zakon...ili da probam priziv savjesti... Tko ne može raditi kao doktor u skladu sa zakonom...neka bira drugi posao

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 12:12
  • Avatar EmilLuka

   EmilLuka: Podržavam Ljubica. Neka si kupe svoju bolnicu pa neka si tamo prizivaju savjest.

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 13:49
 • Avatar najiram 10
  najiram 10

  opče je poznato da partijci nemaju savjest...pa se i nemaju na što prizvati...da su imali savjest nebi nerođenu djecu vadili iz žena u zbijegu pred ruskom frontom i nabijali na bajunetu i plesali tako užičko kolo...kako očekivati od ljudi bez ...prikaži još! kolo...kako očekivati od ljudi bez savjesti da ih peče savjest...kako očekivati od ljudi koji podržavaju i štite takove zloćince...koji veličaju zloćonačku partiju 8 svijetskog zloćinca i njegove zloćince...o samo da nikad nije bilo tog lažnog tita i lažnih partijaca kako bi nam sada lijepo bilo živjeti u hrvatskoj...

  2 Petak, 17.05.2019. u 05:12
  • Default avatar - dektiva3

   dektiva3: Puno se..š za svoje godine,kako bi bilo lijepo u HR bez hdz-jaca i tebi sličnih...

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 06:01
  • Avatar najiram 10

   najiram 10: da bilo bi prekrasno živjeti u hrvasko samo da nikad nije bilo lažnog tita i lažnih partijaca...samo kad sjetim tito je sam sebi dodjeljivao doktorate...hahaha...prvi falsifikator svijedođba..hahaha ...prikaži još! tor svijedođba..hahaha

   Odgovori Petak, 17.05.2019. u 09:27
 • Ne slažeš se? Komentiraj!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.
Message