To je to što me zanima!

'Procijepljenost od 60 posto bi obustavila epidemiju, cjepivo bi nas moglo čuvati koju godinu'

Prva doza stvara imunost, druga doza se daje nakon četiri tjedna i to je booster doza, koja dodatno pojačava naš imunosni odgovor i koliko sam vidio da je cjepivo jako dobro, rekao je Zlatko Trobonjača
Vidi originalni članak

Imunolog Zlatko Trobonjača za Dnevnik Nove TV komentirao je pojavu dvaju cjepiva na tržištu u samo nekoliko dana, Pfizerovog i Moderninog.

- To je svakako jedna dobra vijest, nakon vijesti da je došlo Pfizerovo cjepivo. I ovo cjepivo je temeljeno na glasničkoj RNK, kao i Pfizerovo. Molekula je gotovo identična koja se koristi u cjepivu. Ne može ni biti drukčija jer se radi o molekuli koja kodira isti protein kao i Pfizerovo cjepivo. Postoje nekakve razlike - rekao je Trobonjača pa govorio o uvjetima čuvanja cjepiva, s obzirom na to da su Pfizerovom potrebne znatno niže temperature, one od oko -75 stupnjeva Celzijusovih.

ZNANSTVENIK ŠTAGLJAR: 'Modernino cjepivo moći će se pohraniti u hladnjaku, uskoro ćemo stisnuti Covid-19 uza zid!'

- Daje se u dvije doze. Prva doza stvara imunost, druga doza se daje nakon četiri tjedna i to je booster doza, koja dodatno pojačava naš imunosni odgovor i koliko sam vidio da je cjepivo jako dobro - kaže Trobonjača i priznaje kako je teško znati procijeniti koliko će dugo trajati imunost na virus:

- Nadamo se da će ta imunost biti dovoljno duga da nas čuva nekoliko godina.

GORANKA PETROVIĆ: 'Prva cijepljenja mogla bi biti već u prvom tromjesečju 2021.'

Trobonjača smatra kako neće doći do mutacija virusa koje bi tražile novo cjepivo, a smatra kako bi procijepljenost od 60% bila dovoljna da se epidemija obustavi. Savjetuje svima da se cijepe:

- Cijepiti se svakako, ja ću biti prvi koji će se cijepiti kada i ako budem mogao. Radi se o tehnološkom pripravku gdje vi dobivate samo jedan mali dio virusa koji onda kodira određeni protein, a inače kada bi se zarazili dobivate kompletan virus. Svakako se cijepiti, tu nema govora.

CJEPIVO PROTIV KORONE Istraživanje pokazalo: Tek se 43 posto Hrvata spremno cijepiti

Skepticima je poručio da vjeruju onome što znanost kaže, a ne paraznanstvenim i neznanstvenim podacima. Dotakao se i podataka da su se u Italiji ljudi zarazili korona virusom u rujnu prošle godine:

- Ako je to istina, onda će to promijeniti cijelo naše znanje o počecima epidemije. Jer sada postoji teorija o početku u Wuhanu u studenom ili prosincu prošle godine. Sada je to jedan novi podatak i posao za forenzičku mikrobiologiju - zaključio je za Dnevnik Nove TV.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • samoproglašena_antifukarica 17.11.2020.

    imunologu trobonjaci samo jedna khmkhm "preporuka", iako je ne smatram obveznom kao sto stozerasi svoje preporuke smatraju. svakako, slobodno nam dokazi sigurnost cjepiva tako sto ces sebe i svoju obitelj cijepiti s 5 puta vecom dozom od potrebne...tek kako bi dokazao njegovu nestetnost. dotad, slobodno nastavi propagirati nesigurno cjepivo za koje niti znas niti mozes znati posljedice

  • NikolaTesla 17.11.2020.

    Pazi sad ove izjave..U Italiji su bili zaraženi PRIJE nego u Kini, znači nije "pobjeglo" iz Wuhana. Aha. Počela je kampanja pranja ruku. Pošto je Wuhan lab zna se čiji. I počela je "nježna kampanja" propagiranja Pfizerovog otrova. Zaboravi. Doture, puhnut u Dragera prvo pa onda davat izjave koje se kose sa svime što dosada znamo, ali ti znaš bolje?!?!

  • netko iz 2 mase 16.11.2020.

    koje lipo prezime iz skradinskog zaleđa

Komentiraj...
Vidi sve komentare