To je to što me zanima!

Pronađite svoj bijeg od stresa. Šuma je besplatan wellness!

Šume su lijepe, opuštajuće i ne zahtijevaju plaćanje ulaznica. Sve što je potrebno uložiti jest poštivanje prirode, a priroda će vam vratiti najboljim što može – potaknut će buru emocija i pritom odagnati stres.
Vidi originalni članak

Gdje otići na odmor kada se zasitite gradske vreve, posla, kad opterećeni stresom poželite pobjeći negdje daleko gdje problema nema…

Šuma. Šuma je sjajan odabir!

Jeste li znali kako  47% površine kopnene Hrvatske prekrivaju šume?

Kao savršene ekološke tvornice, šume su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrsta. Taj zeleni ekosustav je poput kotačića koji održava život na Zemlji. Neprestanim fotosintetiziranjem vegetacija šuma proizvodi kisik, a kruženje vode u prirodi je između ostalog regulirano  postojanjem šumskog pokrova. Svake godine hrvatske šume proizvedu novih 8 milijuna tona drva, odnosno 5 milijuna tona suhe tvari, odnosno ekvivalent od 2,5 milijuna tona nafte.

Baš kao i ljudi, šume stare. Kada jedno stablo dođe do kraja svoga vijeka, truljenjem stvara dobru podlogu za razvoj nekih drugih vrsta. Trupci stabla mogu poslužiti kao skrovište malim šumskim sisavcima, a ako zavirite podno trulog lišća, otkrit ćete čitav novi svijet koji vrvi radišnim kukcima, biljnim mladicama koje su netom proklijale iz sjemena ili pak gljivama raznih boja,  oblika i veličina. Ciklus se odvija nesmetano dok god čovjek nekontroliranom sječom stabala ne poremeti taj savršeni sklad.

O šumskom ekosustavu brinu šumari.  Šumari znaju kada je koje stablo spremno za sječu. Ukoliko šumari procijene kako je šuma stara ili bolesna, stabla se sijeku i sade se nova, kako bi šumski ekosustav bio postojan.

Šume su lijepe, šume su opuštajuće, šetnje šumama ne zahtijevaju plaćanje ulaznica. Sve što je potrebno uložiti u takav oblik odmora jest poštivanje prirode, a priroda će vam  vratiti najboljim što može – potaknut će buru emocija i pritom odagnati stres.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Mima Šiš 16.05.2013.

    Trebalo mi je vremena da pronađem svoj mir, da se maknem, a sa mnom i cijela familija ,od stresa, crne kronike, minusa, laptopa, boleština... a to je da odemo u šumu. Pa čak i onu najbližu. Mir, spokoj, pjev ptica, ljepota, kao neki drugi svijet. "Navukla" sam se na Velebit. Kao da vrijeme stane...

Komentiraj...
Vidi sve komentare