To je to što me zanima!

Neće povećati porez na gorivo: 'Nasilje mora odmah prestati!'

Premijer Edouard Philippe uveo je moratorij od šest mjeseci na uvođenje novog poreza na gorivo koji bi trebao potrajati nekoliko mjeseci. Uz moratorij, donijet će i druge mjere kojima žele umiriti prosvjednike
Vidi originalni članak

Francuski premijer Edouard Philippe objavio je u utorak da uvodi moratorij od šest mjeseci na veći porez na gorivo zbog kojeg su izbili masovni i nasilni prosvjedi u Francuskoj, javlja Al Jazzera.  Napomenuo je kako ni jedan porez ne bi smio ugroziti jedinstvo naroda, te da nasilje mora stati.

KAOS U PARIZU 'Uzimaj, džabe je': Prosvjednici iz trgovine nose sve što mogu

Dnevni list Le Monde također navodi izvore iz vlade koji su kazali da će moratorij pratiti druge mjere kojima bi umirili tzv. prosvjednike 'u žutim prslucima'.  Ovo je prvi značajni obrat u politici predsjednika Emmanuela Macrona od kada je pobijedio na izborima 2017. godine.

Moratorij na povećanje doprinosa za klimu i za energiju (CCE) ili poreza na ugljikov dioksid koje je trebalo stupiti na snagu s 1. siječnja, bio je glavni zahtjev većine čelnika političkih stranaka. Odustajanje od povećanja poreza je prvi zahtjev pokreta 'žutih prsluka', među ostalim zahtjevima što se tiču poreza, plaća i funkcioniranja države.

Prosvjedi 'žutih prsluka' počeli su 17. studenoga, a bili su fokusirani na odbacivanje Macronovog poreza na dizelska goriva, za koja je on tvrdio da su potrebna kako bi se borili s klimatskim promjenama i očuvali okoliš. 

TOMISLAV KLAUŠKI Dok Francuzi prosvjeduju, Hrvati pale adventske lampice

Ipak, nakon prvobitnih mirnih prosvjeda, oni su prerasli u veliki anti-Macronov ustanak, a mnogi prosvjednici su kritizirali predsjednika da provodi zakone koji idu na ruku najbogatijim Francuzima.

Prosvjedi u Parizu u subotu bili su posebno nasilni, a prosvjednici su, među ostalim, oštetili i Slavoluk pobjede. Navodno su prosvjedi do sada francusko gospodarstvo koštali milijune eura.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • 06.12.2018.

    .....skinuti Makarona.....

  • misko2k 05.12.2018.

    Evo narode naučite nešto , seljačka buna je bila propala , ali francuska revolucija je pokazala da ipak ide i da se glave kotrljaju , treba samo izaći na cestu, blokirati važne prometnice i sve dođe samo od sebe! Dok se ovako što u nas ne desi nema nam naprijedka sa banditima u saboru

  • Čarli1976 04.12.2018.

    U Hrvatskoj bi se takvi prosvjedi dogodili samo kad bi bio na vlasti Milanović i SDP i kad bi htjeli nešto dobro napraviti od Rvacke, onda bi se domoljubi sa gjurom gljogoškim i plinskim bocama i šatorima digli na zadnje noge, a ni jedno i sto postotno poskupljenje njih ne dira, jer njima je dobro a sirotinja je pobjegla u Irsku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare