To je to što me zanima!

Prva radionica 'Novac u ženskim rukama' privukla je veliki broj poduzetnica iz Slavonije

Na radionici "Novac u ženskim rukama" poduzetnice Kristina Ercegović i Mirna Matković te Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a, prisutne su savjetovale kako preuzeti kontrolu nad financijama
Vidi originalni članak

U sklopu projekta financijske pismenosti, u Osijeku je održana prva u nizu radionica pod nazivom "Novac u ženskim rukama" u organizaciji Udruge društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO). Radionica je izazvala veliki interes, naročito slavonskih poduzetnica.

Kristina Ercegović, poduzetnica i osnivačica portala Žene i novac, na radionici je govorila o našem odnosu s novcem, kako preuzeti kontrolu nad osobnim financijama, kako izaći iz duga i početi štedjeti te u što sve možemo investirati. Prisutnima je dala savjete kako od hobija i svojih strasti kreirati dodatni izvor prihoda odnosno započeti vlastiti biznis, 

Vlastitu poduzetničku priču s prisutnima je podijelila Mirna Matković, vlasnica poznatog Ženskog recenziraja koja potvrđuje tvrdnju kako uspjeh ne ovisi ni o spolu ni dobi, ni o mjestu gdje si rođen. Naime, dvadesetsedmogodišnja Mirna svoju je poduzetničku priču pokrenula još na fakultetu, a Ženski recenziraj uspješno vodi iz Đakova.

Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, pojasnila je kako funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj, što su prvi, drugi i treći mirovinski stup te je naglasila kako je štednja iz 2. i 3. stupa osobna imovina svakog člana, dakle privatno vlasništvo i nasljedna imovina.

Također je objasnila sve prednosti ulaganja u treći stup i istaknula da ako poslodavac zaposlenicima uplaćuje štednju u dobrovoljnom mirovinskom fondu, to mu se računa kao porezno priznati trošak. Bojčeta Markoja potakla je prisutne da pregovaraju o benefitima poput trećeg mirovinskog stupa uz plaću kod zapošljavanja te da na vrijeme počnu ulagati u svoju mirovinu i jasno objasnila što nam koji proizvod na financijskom tržištu pruža i čemu služi.

Spomenula je kako mirovinski fondovi uz prinose, koji su unatoč svim oscilacijama na tržištu na dugi rok atraktivni, donose i državne poticaje te kad i na koji se način mogu povlačiti sredstva iz mirovinskih stupova. Naglasila je da nam naš novac uvijek ostaje pa i kad mijenjamo poslodavce.

Za kraj, budući da mnoge žene doslovce "bježe" od prodaje i marketinga, Anita Falamić, stručnjakinja za prodaju iz Belišća, prisutne je podučila što je odnosno nije prodaja, zašto je ona ključ za uspjeh i kako pravilno prodavati korak po korak. 

Štedjeti za mirovinu možemo početi u bilo kojem trenutku, bez obzira na godine i radni status (dobrovoljna mirovinska štednja sa svojom fleksibilnošću upravo nam to omogućuje), ali ako nismo počeli o tome razmišljati možemo krenuti već danas - zaključeno je na radionici.

Nakon formalnog dijela te odgovaranja na brojna pitanja sudionica, te podjele poklona mirovinskih fondova i portala Žene i novac uslijedio je neformalni networking. Inicijativa i organizacija više su puta pohvaljeni te je naglašena važnost međusobnog umrežavanja, podrške i poticanja jedni drugih na uspjeh te naravno kontinuirane edukacije, posebno u dijelu financija kao i osobnog i poslovnog rasta i razvoja.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Toni' 19.03.2023.

    Eno odite u Zagreb pa vidite muškost u 3...muški koji kleče.

  • nn2 19.03.2023.

    Žene imaj veća prava od muškaraca. Ne znam što bi još više htjele?

  • jakolishe 18.03.2023.

    Kad se bumo mi muškarci počeli udruzivati i boriti za sebe??

Komentiraj...
Vidi sve komentare