Obavijesti

News

Komentari 34

Prva radionica 'Novac u ženskim rukama' privukla je veliki broj poduzetnica iz Slavonije

Prva radionica 'Novac u ženskim rukama' privukla je veliki broj poduzetnica iz Slavonije

Na radionici "Novac u ženskim rukama" poduzetnice Kristina Ercegović i Mirna Matković te Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a, prisutne su savjetovale kako preuzeti kontrolu nad financijama

VIDEO

U sklopu projekta financijske pismenosti, u Osijeku je održana prva u nizu radionica pod nazivom "Novac u ženskim rukama" u organizaciji Udruge društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO). Radionica je izazvala veliki interes, naročito slavonskih poduzetnica.

Kristina Ercegović, poduzetnica i osnivačica portala Žene i novac, na radionici je govorila o našem odnosu s novcem, kako preuzeti kontrolu nad osobnim financijama, kako izaći iz duga i početi štedjeti te u što sve možemo investirati. Prisutnima je dala savjete kako od hobija i svojih strasti kreirati dodatni izvor prihoda odnosno započeti vlastiti biznis, 

Vlastitu poduzetničku priču s prisutnima je podijelila Mirna Matković, vlasnica poznatog Ženskog recenziraja koja potvrđuje tvrdnju kako uspjeh ne ovisi ni o spolu ni dobi, ni o mjestu gdje si rođen. Naime, dvadesetsedmogodišnja Mirna svoju je poduzetničku priču pokrenula još na fakultetu, a Ženski recenziraj uspješno vodi iz Đakova.

Osijek: Održana radionica “Novac u ženskim rukama”

Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, pojasnila je kako funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj, što su prvi, drugi i treći mirovinski stup te je naglasila kako je štednja iz 2. i 3. stupa osobna imovina svakog člana, dakle privatno vlasništvo i nasljedna imovina.

Također je objasnila sve prednosti ulaganja u treći stup i istaknula da ako poslodavac zaposlenicima uplaćuje štednju u dobrovoljnom mirovinskom fondu, to mu se računa kao porezno priznati trošak. Bojčeta Markoja potakla je prisutne da pregovaraju o benefitima poput trećeg mirovinskog stupa uz plaću kod zapošljavanja te da na vrijeme počnu ulagati u svoju mirovinu i jasno objasnila što nam koji proizvod na financijskom tržištu pruža i čemu služi.

Spomenula je kako mirovinski fondovi uz prinose, koji su unatoč svim oscilacijama na tržištu na dugi rok atraktivni, donose i državne poticaje te kad i na koji se način mogu povlačiti sredstva iz mirovinskih stupova. Naglasila je da nam naš novac uvijek ostaje pa i kad mijenjamo poslodavce.

Osijek: Održana radionica “Novac u ženskim rukama”

Za kraj, budući da mnoge žene doslovce "bježe" od prodaje i marketinga, Anita Falamić, stručnjakinja za prodaju iz Belišća, prisutne je podučila što je odnosno nije prodaja, zašto je ona ključ za uspjeh i kako pravilno prodavati korak po korak. 

Štedjeti za mirovinu možemo početi u bilo kojem trenutku, bez obzira na godine i radni status (dobrovoljna mirovinska štednja sa svojom fleksibilnošću upravo nam to omogućuje), ali ako nismo počeli o tome razmišljati možemo krenuti već danas - zaključeno je na radionici.

Osijek: Održana radionica “Novac u ženskim rukama”

Nakon formalnog dijela te odgovaranja na brojna pitanja sudionica, te podjele poklona mirovinskih fondova i portala Žene i novac uslijedio je neformalni networking. Inicijativa i organizacija više su puta pohvaljeni te je naglašena važnost međusobnog umrežavanja, podrške i poticanja jedni drugih na uspjeh te naravno kontinuirane edukacije, posebno u dijelu financija kao i osobnog i poslovnog rasta i razvoja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem
NOVAC U ŽENSKIM RUKAMA

Više od polovice Hrvatica želi se financijski opismeniti i steći bolju kontrolu nad novcem

Istraživanje o financijskoj neovisnosti žena, koje je pokrenuo UMFO, otkriva zanimljive informacije o tome koliko se Hrvatice razumiju u financije i kako barataju s novcem i imaju li financijski plan i drže li ga se

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca
EFEKT STAKLENOG STROPA

Evo zašto žene traže manje novaca na razgovorima za posao od muškaraca

Stereotipi i neravnopravnost spolova su duboko ukorijenjeni u društvu, a jedna od njihovih posljedica su manje plaće i mirovine za žene. Zato je bitno da žene ulažu u vlastitu financijsku pismenost kako bi osigurale što neovisniju budućnost
Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja
NIJE TOLIKO KOMPLICIRANO

Vodič za modernu i neovisnu ženu: Top 5 pravila investiranja

Nekada je ženama pitanje financija bilo nisko na listi životnih prioriteta (ili ga nije ni bilo), a danas većina modernih žena ima kontrolu nad svojim novcem i shvaća da je ulaganje jednostavan način za izgradnju sigurnije financijske budućnosti