To je to što me zanima!

Prvašići s teškoćama u razvoju doznali da im razred ne postoji

U Ministarstvu demografije jučer su Jutarnjem odgovorili da 'kontinuirano brinu o potrebama korisnika' te da je u ovom slučaju 'suglasnost potpisana i poslana'
Vidi originalni članak

Više od 180 djece koja su dosad imala pomoćnike u nastavi i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju takav oblik potpore, krenulo je u školu bez pomoćnika, piše Jutarnji list

U praksi se pojavila situacija da je odobren samo jedan asistent na troje učenika, a negdje ni to. Najtužnija situacija bila je za više od 600 djece i mladih s teškoćama koji pohađaju centre za odgoj i obrazovanje jer resorno Ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge preko kojih se takve specijalizirane institucije prijavljuju za angažman pomagača u nastavi.

OČAJNI OTAC: 'KRASAN PRVI DAN' Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom

- Moj sin, dijete s višestrukim teškoćama u razvoju, dijete u invalidskim kolicima, krenuo je u prvi razred Centra za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' u Splitu. No, njegov razred nije formiran, a Ministarstvo još nije odobrilo mjesto za učitelja, odnosno defektologa. Dok to ne naprave, moj će dječak biti na nastavi s učenicima viših razreda. Što reći na to - pita roditelj iz Splita kojega je u ponedjeljak dočekao šok, a zatim višesatni razgovori s vodstvom ustanove koja je, doduše, na vrijeme poslala požurnice resornoj administraciji u Zagrebu.

- Svima nam je ovo neugodna situacija i žao nam je što se sve rješava ovako. Mi smo na tu djecu računali, poslali smo zahtjeve za pomoćnike u nastavi još u ožujku preko naših partnerskih udruga koje se izravno javljaju na natječaj Ministarstva i sad čekamo rezultate. Problem je to što je rok prijave za natječaje stavljen prekasno, tek 18. kolovoza, praktički uoči početka školske godine, a to je prekratko. Djeca su nam tako došla u školu u kojoj za njih nije formiran razred jer se čeka odgovor resornog Ministarstva. Napravili smo sve da oni ipak krenu na nastavu, smjestili smo ih u ostale razrede, s njima su stručne osobe i iskreno se nadamo da će stići pozitivan odgovor za posao defektologa koji će preuzeti novi razred - rekla je Željka Paleka, ravnateljica 'Slave Raškaj', koja tvrdi da je i sama razočarana što se ta pitanja nisu na vrijeme riješila.

U Ministarstvu demografije jučer su Jutarnjem odgovorili da 'kontinuirano brinu o potrebama korisnika' te da je u ovom slučaju 'suglasnost potpisana i poslana'.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 16

  • POTPEC 12.09.2019.

    Najbitnije da Plenković i ministrica Divljak svakodnevno daju izjave kako je sve u redu. Nažalost praksa sve pokazuje i dokazuje. I kakvo je njihovo opravdanje NISU KRIVI jer oni su u mislima sve tom odradili kako triba. Samo nažalost sustav ne prati i sve njihove misli i tako dolazi do razmimoilaženja.

  • Cipelcug 12.09.2019.

    K jarcu što rade državni službenici u resornom ministarstvu i ravnatelj škole?????

  • MINI-sun 12.09.2019.

    Nazalost nije u necijem interesu da se pobrine za tu posebnu djecicu,i onda kazu da ih ne stigmatiziraju...po svakodnevnim vjestima vidimo da su "otpisani" kao da nisu pravedni gradani lijepe nase,vjerujte roditelj sam djeteta sa autizmom ,tako im malo treba da budu sretni,a obrazovanje je jedna od stepenica...nisam rasista,nisam nacionalista,ali ova vlada se za sve i svakog brine ,najmanje za svoje najmlade gradane kojima je obrazovanje potrebno,to je samo jedan od problema...sta reci...sramite se...novinarima veliko hvala jer su u valovima poceli izlaziti slucajevi nazovimo to "nebrige" ,borite se i dalje ,mozda vi postovani uspijete sta potaknuti i pozitivno promjeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare