To je to što me zanima!

Prvi put objavili nikad viđene fotografije zloglasnog logora

Fotografije je napravio Johann Niemann, zamjenik zapovjednika logora Sobibor, koji je volio dokumentirati svoj uspon u Trećem Reichu prije nego su ga pobunjeni logoraši ubili udarcem sjekirom u glavu
Vidi originalni članak

Povjesničari su u Njemačkoj prvi put otkrili na stotine nikada viđenij fotografija zloglasnog logora Sobibor. Fotografije su desetljećima bile skrivene u albumima koji su pripadali Johannu Niemannu, zamjeniku zapovjednika logora, a pronađeni su na tavanu i po ormarima njegove obiteljske kuće.

Do sada su postojale rijetke fotografije Sobibora, jer su nacisti sravnili logor sa zemljom kako bi prikrili dokaze o masovnim ubojstvima. Sobibor je bio udaljen 200-ak kilometara od Varšave.

Povjesničari su se do sada morali oslanjati na opise logora koje su dobili od spašenih Židova, koji su do sada dali detaljne opise okoliša, te svjedočili o minskom polju kojim je logor bio okružen. Također su ispričali kako je izgledao put, kojeg su zvali 'tuba', a koji je spajao ulaz sa plinskim komorama.

FELJTON Djeci bi dao slatkiše, a onda im vadio organe bez anestezije

Fotografije su prvi put javno objavljene u utorak i ne prikazuju same zločine koji su se tamo dogodili u periodu od 17 mjeseci i kada je u plinskim komorama ubijeno najmanje 167.000 ljudi. Fotografije pokazuju život nacista u Sobiboru, prikazuju ih u druženjima i kako ispijaju pića iz kristalnih čaša, vjerojatno ukradenih od žrtava logora.

Skupljeno je 62 fotografije iz Sobibora, a Niemann ih je čuvao jer je na taj način dokumentirao svoju karijeru u Trećem Reichu. Umro je 1943. godine, kada je preostalih 600 logoraša u Sobiboru pokrenulo pobunu. Tada su uspjeli ubiti desetak njemačkih vojnika i stražara. 

Niemanna su uspjeli dovesti u klopku u jednoj baraci i ubili su ga udarcem sjekirom u glavu. Nacistička Njemačka mu je priredila sprovod sa svim počastima, a sve njegove stvari poslane su njegovoj supruzi.

Do fotografija koje su se nalazile među stvarima došao je njemački povjesničar Hermann Adams, koji je istraživao Niemannovu ulogu u Holokaustu i tako došao do njegovih potomaka.

Njegov unuk dao mu je fotografije svog djeda i pristao je da budu javno objavljene.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Dalibor0704 31.01.2020.

    Japanski logori sa savezničkim zarobljenicima su bili isti kao logori u Poljskoj i Njemačkoj.

  • EdTeach 30.01.2020.

    Nitko drugi nije poginuo u drugom svj.ratu osim zidova?!.Prema povijesti i knjigama koje prikazuju broj stanovnika zidova u njemackoj je negdje oko 300.000 tisuca tokom prvog svjetskog rata.Do početka drugog u njemackoj je zivjelo 520.000 .(da nebi bilo zabune da sam nesto krivo napisao,bilo ih je po cijeloj Europi i dio koji su odlazili u logore su slale druge drzave) stoga namece se pitanje dali itko tko je iti malo pametan moze reci dali je istina da se moze ubiti 6 milijuna ljudi u tako kratkom periodu?Zodovi su kamatari i nabili su kamate na svoje.

  • PRCO 30.01.2020.

    Dop.... i ste više sa nacistima i ustašama! Imate nešto o slavnim borbama, neretva sutjeska da malo ponovimo gradivo nismo dugo! Malo o partizanskim junastvima ipak je ovo druga dekada 21 stoljeća pri kraju treba se znati šta je bilo prije što godina!

Komentiraj...
Vidi sve komentare