News

Komentari 24

Prvi put objavili nikad viđene fotografije zloglasnog logora

Prvi put objavili nikad viđene fotografije zloglasnog logora

Fotografije je napravio Johann Niemann, zamjenik zapovjednika logora Sobibor, koji je volio dokumentirati svoj uspon u Trećem Reichu prije nego su ga pobunjeni logoraši ubili udarcem sjekirom u glavu

Povjesničari su u Njemačkoj prvi put otkrili na stotine nikada viđenij fotografija zloglasnog logora Sobibor. Fotografije su desetljećima bile skrivene u albumima koji su pripadali Johannu Niemannu, zamjeniku zapovjednika logora, a pronađeni su na tavanu i po ormarima njegove obiteljske kuće.

Do sada su postojale rijetke fotografije Sobibora, jer su nacisti sravnili logor sa zemljom kako bi prikrili dokaze o masovnim ubojstvima. Sobibor je bio udaljen 200-ak kilometara od Varšave.

Povjesničari su se do sada morali oslanjati na opise logora koje su dobili od spašenih Židova, koji su do sada dali detaljne opise okoliša, te svjedočili o minskom polju kojim je logor bio okružen. Također su ispričali kako je izgledao put, kojeg su zvali 'tuba', a koji je spajao ulaz sa plinskim komorama.

Fotografije su prvi put javno objavljene u utorak i ne prikazuju same zločine koji su se tamo dogodili u periodu od 17 mjeseci i kada je u plinskim komorama ubijeno najmanje 167.000 ljudi. Fotografije pokazuju život nacista u Sobiboru, prikazuju ih u druženjima i kako ispijaju pića iz kristalnih čaša, vjerojatno ukradenih od žrtava logora.

Skupljeno je 62 fotografije iz Sobibora, a Niemann ih je čuvao jer je na taj način dokumentirao svoju karijeru u Trećem Reichu. Umro je 1943. godine, kada je preostalih 600 logoraša u Sobiboru pokrenulo pobunu. Tada su uspjeli ubiti desetak njemačkih vojnika i stražara. 

Niemanna su uspjeli dovesti u klopku u jednoj baraci i ubili su ga udarcem sjekirom u glavu. Nacistička Njemačka mu je priredila sprovod sa svim počastima, a sve njegove stvari poslane su njegovoj supruzi.

Do fotografija koje su se nalazile među stvarima došao je njemački povjesničar Hermann Adams, koji je istraživao Niemannovu ulogu u Holokaustu i tako došao do njegovih potomaka.

Njegov unuk dao mu je fotografije svog djeda i pristao je da budu javno objavljene.

Najčitaniji članci