To je to što me zanima!

Psihijatar o Gazitelju: Sinkopu nema, ali je do bola narcisoidan

U Šibeniku je nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću. Sude mu treći put zbog smrti bračnog para Salpietro 2011. Horvatinčić djeci poginulih nudi pomoć
Vidi originalni članak

Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu i bio bih sretan da se to završilo što prije. Znate da sam bio na dvije operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih.

Rekao je to Tomislav Horvatinčić u srijedu nakon što je napustio sudnicu Općinskog suda u Šibeniku. Ondje je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku kojemu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. godine nakon što je Horvatinčić na njih naletio gliserom.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pozivam sve koji mi mogu pomoći da stupim u kontakt s obitelji poginulih. Na raspolaganju sam tu da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok god sam živ - rekao je Horvatinčić i dodao: Javni linč protiv mene traje. Tu su sudski spisi, sudsko vijeće, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem”.

HORVATINČIĆ NAKON ROČIŠTA: 'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'

U nastavku suđenja svjedočile su medicinske vještakinje.

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se sudska vještakinja Nadica Buzina, specijalistica psihijatrije, osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba iznadprosječno intelektualnog funkcioniranja.

- To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenog tijekom vještačenja i koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegova osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja - pojasnila je Buzina.

POSLJEDNJI BOEMI I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere

Dodala je da su narcistička obilježja kad osoba ima posebnu sliku o samome sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije. U prosječnoj populaciji je oko 20 posto takvih ljudi, ali svatko od nas ima neka takva obilježja, objasnila je. Državno odvjetništvo po saslušanju vještakinja ostalo je pri tezi da se protivi dokazima obrane, a Horvatinčićeva obrana ostala je suglasna da se čitaju nalazi i mišljenja drugih vještaka te svjedoka Klausa Fuchsa, koji u srijedu nije došao zbog bolesti. Dodala je da u “užem psihijatrijskom smislu ispitanik ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu ili drugim psihoaktivnim sredstvima te nisu dijagnosticirana nekakva organska psihička oštećenja. S psihijatrijskog aspekta nema elemenata koji bi govorili o smanjenju sposobnosti za upravljanje vozilom”.

Pitanje suda je bilo da se izjasni o pretpostavci da je u trenutku sudara bio u stanju sinkope, pri čemu je Buzina ocijenila da osoba koja nije pri svijesti ne može imati intelektualne ni druge sposobnosti. Postojanje sinkope, što je naziv za iznenadni, kratkotrajni, potpuni gubitak svijesti, koja je Horvatinčića navodno obuzela u trenutku prije nesreće, vještakinje sa sigurnošću ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti.

SUĐENJE HORVATINČIĆU, 3. PUT: 'Svima koji se izruguju mom zdravlju želim sve najbolje...'

– Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, nego postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za presinkopu i sinkopu – rekla je dr. Vesna Šerić.

Ima manjak suosjećanja

Tomislav Horvatinčić ima posebnu sliku o samome sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije (suosjećanja). obilježlja su to narcisiodnosti i dio su strukture njegove osobnosti.     

Idi na 24sata

Komentari 95

  • Ivica9999 08.03.2019.

    Ubojica nije ali sve ostalo je.

  • neutina 17.01.2019.

    scubacro ,malo si i ti pretjerao u procjeni.Zar ti nije jasno,da bez prozivanja ili komentiranja kroz medije,puno zločina ostaje pometeno pod tepih.Onom mladom poduzetniku(20 g),kojeg je i Kolinda nagradila priznanjem,(sinu imućnih roditelja)koji je u Ilici pred točno 6 mj divljao mercedesom,ubio dvije žene a treću preživjelu žrtvu učinio invalidom,gubi se svaki trag u javnosti!Je li osuđen ,ako je i kakvu je kaznu dobio ili je oslobođe(,jer pripada mladeži vodeće stranke) gubi se svaki trag.Mediji ušutjeli o tom slučaju.Pravo pitanje s tvoje strane bilo bi,zašto je Horvatinčć iznimka kod medija?Naravno da je kriv,ali kome je stao na žulj kad ga proganjaju i dalje?Baš me zanima kojom će brzinom nestati moj komentar...

  • ErnestHemingvej 17.01.2019.

    Horvatinčićevu izjavu/zapisnik (fotokopija službenog dokumenta) prenio je 24sata 13.10.2017.

Komentiraj...
Vidi sve komentare