To je to što me zanima!

Psiho: S prijateljem je satima brutalno mučio žrtvu i snimao

Monstrumi kraj granice s Hrvatskom: Na snimci se čuje kako žrtva hropće, jer od silne krvi u nosu i ustima nije mogla disati. Žrtva je u utorak umrla u bolnici
Vidi originalni članak

Pogledaj se kako izgledaš, prasac jedan. Pogledaj se kakav si. Pogledaj moje ruke, zbog tebe su krvave, zbog tvojih usta i onoga što si rekao, govorio je mladić dok je kamerom snimao pretučenu žrtvu, koja je u utorak umrla u bolnici u Ljubljani.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Video trajanja 23 minute u kojem se iživljava nad svojom polumrtvom žrtvom, Aleš O. (20) objavio je uživo na društvenoj mreži Facebook. Na snimci se čuje kako žrtva hropće, jer od silne krvi u nosu i ustima nije mogla disati, dok joj Aleš govori da je tako i on izgledao, još i gore, i da nije hroptao. U jednom trenutku okrenuo ga je na bok uz riječi: “Vidiš kako sam dobar, ne želim da se ugušiš”.

Susjedi su čuli lavež pasa

U nekoliko sati koliko je snimka bila na Facebooku pogledalo ju je više od 230.000 ljudi. Netko od njih poslao je anonimnu prijavu policiji, koja je pomoću snimke i podataka sa zlostavljačeva Facebook profila nakon nekoliko sati locirala mjesto zločina, livadu u blizini naselja Podbočje kraj Krškog u Sloveniji. Andreja C. (26) našli su oko 4 sata ujutro u dubokoj nesvijesti, krvavog, pothlađenog te s teškim ozljedama glave i tijela.

Lice mu je bilo potpuno neprepoznatljivo, otečeno i prekriveno masnicama i krvlju, a na vratu je imao veliku crvenu masnicu i krvavi rez, nevjerojatnije nanesen nekim oštrim predmetom. Hitno su ga prebacili u bolnicu, najprije u Novo Mesto, a onda u Ljubljanu gdje je umro. Nakon premlaćivanja uhitili su Aleša i Martina K. (29). Trojica mladića navodno su prijatelji te su se često družili i mještani su ih znali viđati, između ostalog, upravo na livadi gdje su pronašli ozlijeđenog Andreja.

U neposrednoj blizini te livade u mjestu Žabjek kraj Podbočja nalazi se Martinova kuća, koji navodno nije sudjelovao u premlaćivanju, ali je sve snimao.

U kući, koja djeluje zapušteno i prazno, Martin je živio s tatom udovcem nakon što mu je majka umrla dok je imao samo dvije godine.

- Čuli smo lavež pasa u noći, ali nismo obraćali previše pozornosti. Nismo čuli krikove ni zapomaganje. Tek smo ujutro vidjeli kola Hitne pomoći i policiju te doznali što se dogodilo - govorili su nam šokirani mještani. Neki od njih pogledali su uznemirujuću snimku i zgrozili se nad nasiljem. Prvi susjedi nalaze se stotinama metara daleko, dok su oko Martinove kuće uglavnom vikendice i vinogradi te nije čudno što nitko nije čuo galamu mladića.

- To je strašno. Ne možemo vjerovati da bi netko mogao tako nešto učiniti. To nisu ljudi, to su zvijeri - komentirali su.

Pretučeni Andrej C. je rodom iz obližnjeg sela Gornjeg Vrhpolja, udaljenog desetak minuta vožnje automobilom od livade na kojoj su ga pronašli.

Kuća u kojoj je stanovao je stara, ima plombu i u njoj više nitko ne živi. Mještani Gornjeg Vrhpolja otkrili su nam da je Andrej u njoj stanovao s bratom i tatom. Njegova majka, pričaju, umrla je prije dvije godine i od tada je živio u u blizini, ali nitko ne zna gdje ni s kim. Njih trojica su, navode, bili prijatelji, a alkohol je bio problem kod svih. Često su se družili i mještani su ih znali viđati zajedno.

Često su se okupljali upravo u Žabjeku u Martinovoj kući. Kraj livade, gdje su pronašli Andreja, i dalje stoji njegov bicikl, kojim se obično vozio po selima. Otkrili su nam i da je Andrej iz siromašne obitelji. Tata mu je zidar, imao je tvrtku koju je morao zatvoriti zbog financijskih teškoća, nakon čega su se odselili, a njihova je obiteljska kuća ostala zjapiti prepuštena zubu vremena. Obitelj sa susjedima nije ostala u kontaktu i ne znaju gdje žive Andrejev otac i brat.     

Aleš O. živio je s majkom u zaseoku znakovitog imena Brlog. Sa zapuštenom cestom i pet-šest razbacanih kuća zaselak doista tako i djeluje.

Kuća psihopata nalazi se na samom ulazu u Brlog na jednom brijegu. U otužnoj sivoj katnici bez fasade u utorak nismo zatekli nikoga. U dvorištu ispred kuće ležale su razbacane stvari, dijelovi automobila, gume te parkirani Audi karavan zelene boje, koje je Aleš znao koristiti.

Slovenski mediji pišu da je Alešova kuća stradala u požaru 2013. godine. Iz vatre ga je spasila majka, a on joj se na tome zahvalio na svojem profilu na Facebooku. Nakon požara jedno je vrijeme s majkom stanovao u kući u mjestu Zavode kraj Podbočja, koju im je župnik dao na korištenje.

Aleš je u tom požaru navodno zadobio opekline po licu. Na Facebook profilu 19. siječnja objavio je fotografiju na kojoj sjedi u automobilu s flasterima na čelu, obrazu i vratu uz status “operacije uspjele”. Navodno se u bolnici u Novome Mestu podvrgnuo operaciji skidanja ožiljaka koji su ga pratili od požara. Nakon što je vijest o premlaćivanju i snimci izašla u javnost, ispod fotografije su počele pljuštati najgore uvrede i prijetnje na njegov račun. Cijela slovenska javnost ustala je na noge i zgrožena je postupcima dva mladića.

Inače, Aleš na društvenoj mreži ima dva profila i na oba prevladavaju fotografije s djevojkom.

Objavio je i poruke ljubavnog sadržaja koje je razmjenjivao s djevojkom. Na profilu s lažnim prezimenom objavio je fotografiju na kojoj na jednoj ruci drži bokser. Susjedi iz Brloga iznenadili su se kad smo ih upitali za djevojku.

Vukli ga po travi i snimali 

Aleša su gotovo uvijek viđali samog ili u društvu majke, nikad u društvu dvojice prijatelja s kojima je bio kobne večeri ili djevojke, čije je fotografije objavio na oba svoja profila.

Ispred njegove kuće u Brlogu u utorak je dežurao zapušteni i mršavi crni pas. Izgledao je kao da danima ništa nije jeo, bio je vezan lancem, a tlo oko njega bilo je prekriveno izmetom.

Mladići su navodno policajcima rekli da je sve “počelo iz fore”. Počele su pljuštati uvrede i teške riječi, a Aleša je navodno posebno pogodilo kad mu je Andrej opsovao majku.

Počeo ga je udarati i više se nije mogao zaustaviti. Na snimci se vidi i kako njegovo bespomoćno tijelo udaraju nogama te vuku po travi.     

‘Objava snimke sugerira da je riječ o psihopatu’     

Nakon što počini neki zločin, ima potrebu prikriti ga, sakriti što su učinili. Objava snimke govori nam da je riječ o psihopatskoj ličnosti, rekao nam je poznati umirovljeni splitski neuropsihijatar Mijo Milas.

Kaže da je težnja svakog pojedinca istaknuti se, pokazati, odnosno afirmirati u najboljem svjetlu. Svatko bira na koji način će to učiniti.

- Činjenica da je on na ovaj način javno objavio što je učinio govori da je njegova želja za pokazivanjem i potreba da se istakne, pa makar i po zlu, jača od bilo čega drugog. On je spreman riskirati sve, pa i uhićenje da postigne svoj cilj - objasnio je Milas.

Psihologinja Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološkog centra Tesa kaže da je trend cijelog društva da se sve snima.

- I u svojem radu, a bavim se vršnjačkim nasiljem, primijetila sam pad direktnog fizičkog nasilja, a porast nasilja na internetu, u virtualnom svijetu. Riječ je o ‘sivoj zoni’ u kojoj ne postoje ograničenja u tome što je prikladno i primjereno te što se može prikazati. Vrlo je tužno da je toliki broj ljudi uopće kliknuo da pogleda taj video. Znači da je on uspio u svojoj namjeri, odnosno da se pokaže i dobije pozornost - objasnila je Dejanović Šagadin.

Dodaje da je današnji medijski prostor takav da su u njemu dostupni mnogi neprimjereni sadržaji, između ostalog plasiraju ih i oni koji bi mladima trebali biti uzor.

- Puno je govora mržnje. Za očekivati je da mladi takvo ponašanje kopiraju te pokažu i u svojim odnosima - smatra Dejanović Šagadin.     

Idi na 24sata

Komentari 168

  • xyzs95 15.02.2017.

    Vidio sam video i samo mogu reci jednu stvar. Smrtna kazna bi bila pre blaga za ovog psihopata...

  • 15.02.2017.

    Treba uvesti smrtna kaznu za ovakve da se ne bi slučajno množili.

  • Twentyonebee 15.02.2017.

    Nema smrne kazne za njih, mucenje dok ne umru. Svaki dan batine, ili jos bolje baseball palica omotana bodljikavom zicom pa udri. Od covjecanstvo u...

Komentiraj...
Vidi sve komentare