To je to što me zanima!

Pučanke pozivaju na veću sigurnost i jednake prilike za žene: I jedna žrtva je previše!

Iako članice EU-a poduzimaju hvalevrijedne mjere, eurozastupnice ističu da nasilje nad ženama ostaje glavni problem
Vidi originalni članak

Eurozastupnice iz redova pučana pozvale su povodom Međunarodnog dana žena da se nasilje nad ženama tretira jednako u svim članicama Europske unije i da se osiguraju jednake poslovne prilike za žene.

"Čak i jedna žena kao žrtva je previše. Europa to ne može tolerirati", istaknule su u zajedničkom priopćenju hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) te irska eurozastupnica Frances Fitzgerald (EPP), koordinatorica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

BORBA ZA PRAVA Međunarodni je dan žena: Usprkos blagom napretku, nepravda je i dalje značajna

U Francuskoj je prošle godine ubijeno više od 100 žena, u Hrvatskoj 13, Irskoj 11, a u Španjolskoj je samo u prosincu nasilno ubijeno devet žena. Iako članice EU-a poduzimaju hvalevrijedne mjere, eurozastupnice ističu da nasilje nad ženama ostaje glavni problem.

"Nasilje nad ženama ne poštuje granice država članica tako da, zapravo, sigurnost žene ovisi o tome gdje živi. Za silovanje, na primjer, iako je u osam zemalja EU-a slobodan i iskren pristanak promijenio definiciju silovanja, većina zemalja EU-a i dalje zahtijeva dokaze o nasilju kako bi podigla optužnicu za silovanje. Ukratko, i nevjerojatno, u ovom trenutku silovanje u jednoj europskoj zemlji, ne predstavlja silovanje u drugoj", napominju.

Nasilje treba jednako kažnjavati u svim članicama

Kako bi se to ostvarilo, eurozastupnice pozivaju na zajednički minimalni standard u Uniji.

"Trenutno radimo na prvom zakonu EU-a ikad, o "borbi protiv nasilja nad ženama", dugom nazivu za jednostavan i zakašnjeli prijedlog, nasilje je nasilje, a nasilje nad ženama u jednoj europskoj zemlji treba tretirati kao nasilje nad ženama i kažnjavati na isti način u svim europskim zemljama", priopćeno je.

ČESTITKA JANDROKOVIĆA: 'Ženski je pečat u svim sferama bez iznimke. Ravnopravnost je temeljni civilizacijski postulat'

Direktivom će se pokriti pet elemenata: postavljanje jednakih minimalnih standarda za zločine; sigurni postupci prijava i procjene rizika; poštivanje privatnosti žrtava u sudskim postupcima i pravo na naknadu štete; podrška žrtvama putem linija za pomoć i kriznih centara; te bolju koordinaciju i suradnju između država članica u vezi s prekograničnim kriminalom.

Veća ravnopravnost žena - veći BDP EU-a

"Kada bi se ženama pružile jednake prilike, BDP bi se u Europskoj uniji mogao povećati do 3,15 bilijuna eura do 2050. godine, pokazuju podaci Europskog instituta za ravnopravnost", objavila je hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP), dodavši da je nužno smanjiti jaz u plaćama između muškaraca i žena koji na razini EU-a iznosi 13 posto, a u Hrvatskoj 11 posto.

LIJEČNICI U STRAHU Žene tužile državu Teksas zbog uskraćivanja prava na pobačaj: Trudnoća nam je ugrozila život!

Europski je parlament u studenom prošle godine usvojio direktivu o ženama u odborima koja obvezuje velika trgovačka društva da poduzmu mjere kako bi se do 2026. godine povećao udio žena na njihovu čelu, i to najmanje 40 posto.

"Stvari želimo mijenjati nabolje, a cilj je da ova direktiva, uz Direktivu o jednakim plaćama i Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, bude temelj buduće jednakosti žena i muškaraca u EU-u te primjer drugim državama svijeta, no taj proces će trajati. Direktivom o ženama u upravnim odborima želimo osigurati primjenu načela jednakih mogućnosti", istaknula je Glavak.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare