To je to što me zanima!

Pukla koalicija Radničke fronte i Možemo!: Rade dealove s onima koji su stvorili Bandića

Zeleno-lijeva koalicija koja je ostvarila u srpnju nezapamćen uspjeh i ušla u Sabor sa sedam mandata, sada se raspala. Možemo! ne želi Radničku frontu na lokalnim izborima, a Radnička fronta ne želi biti biti sa SDP-om
Vidi originalni članak

Zadnja dva-tri mjeseca naveliko se u zagrebačkim kuloarima pričalo da je zeleno-lijeva koalicija pri kraju. To se sada i ostvarilo. Samo što je prvi razlaz objavio jedan od osnivača Radničke fronte Mate Kapović. Koalicija Možemo!, Radničke fronte i Nove ljevice je ostvarila nezapamćeni uspjeh osvojivši sedam mandata, od čega je jedan pripao Radničkoj fronti, odnosno Katarini Peović. 

Iz partnerskih inicijativa Možemo! su već stizale informacije da u Zagrebu neće ići na izbore s Radničkom frontom jer su preveliki teret, ali to javno nitko nije htio potvrditi. Kap koja je prelila čašu Radničkoj fronti je pokušaj okupljanja ljevice i pregovori sa SDP-om oko podrške kandidatu Tomislavu Tomaševiću(Možemo!) u utrci za gradonačelnika Zagreba. 

Mate Kapović je objavio kraj suradnje Radničke fronte s tom koalicijom, a za Tportal je isto potvrdio i Tomislav Tomašević. 

Kapović je naveo dva razloga, a oba su vezana za SDP. Ovo je njegov status. A uz njega je objavio i fotografiju na kojoj i članovi Možemo! Tomislav Tomašević, ali i Sandra Benčić stoje pored velikog transparenta ispred sjedišta SDP-a. S njima je i Rada Borić iz Nove ljevice Na transparentu piše "Stranka dosljednih promašaja!: 

Vjerojatno ste već čuli da se Zeleno-lijeva koalicija (ZLK), nažalost, raspala. Radnička fronta to nije htjela i borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om.

Čut ćete vjerojatno svašta, ali stvar je ukratko u sljedećem:

a) Tomislav Tomašević (stranka Možemo) traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik (u prvom i/ili drugom krugu predizborno i/ili postizborno - još traju pregovori i odluke o tome što će se pokazati najoportunije)

b) SDP-u je kandidatura Katarine Peović (RF) u Rijeci ogroman trn u peti i izvor straha

ZLK, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena (sjetimo se, primjerice, samo Radenka Tomića ili Tamare Čubretović koji su u Gradskoj skupštini iz SDP-a pretrčali Bandiću u ovom mandatu).

Na kraju treba reći da je RF i dalje i više nego otvoren za svaki vid suradnje s članovima, strankama i dijelovima bivše Zeleno-lijeve koalicije koji se ne slažu s ovakvim promašenim politikantstvom i oportunizmom., napisao je Kapović.

Tomašević je poručio da su donijeli odluku s ostalim partnerima poput Nove ljevice i Oraha da na lokalne izbore ne idu s Radničkom frontom, ali da to ne znači pucanje koalicije u Saboru. Optužio je Radničku frontu da su im preko medija postavili ultimatum da podrže Katarinu Peović u Rijeci, a da na to nisu mogli pristati. Osim toga, ističe da će u Rijeci ići protiv SDP-ova gradonačelnika Vojka Obersnela. U Zagrebu, kaže, neće ići u bilateralnu koaliciju sa SDP-om, ali ostavlja mogućnost široke antibandićevske koalicije. 

Idi na 24sata

Komentari 156

  • 33beg33 09.12.2020.

    gospođa orsković ili letica preko muža došla na poziciju i danas radodajka laje isto kuja koju je morala sahraniti,njena izjava na 24 sata

  • 33beg33 09.12.2020.

    neka plenki stavi mandat na raspolaganje,ako ga oporba prihvati po glavu ću,grbin,škoro,petrov,tomasević,oreskovička su daleko ispod wu parlamentarizma,imamo tamo gospodu lubenice i samo blate hr ovako je naj bolje lajati a ne odgovarati,da nije plenkija hr bi već po đikiću i ekipi propala

  • laky03348 09.12.2020.

    dobro je da je Tomašević pokazao na vrijeme svoje pravo lice i svoje namjere,dodvoravajući se SDP-U,,sada znamo da sve što je baljezgao o nekom poštenju je bila laž,Bogami Tomaševiću sa ovim potezom si se dobro potkopao jer je narodu dosta i hdz i sdp mafije,mi mislili da ti Tomaševiću si pošteniji a kad ono dobro se zahebali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare