To je to što me zanima!

Putin je naredio Dodiku: Dajte Hrvatima čisti zrak u Sl. Brodu

Vlasnik Rafinerije moćna je ruska tvrtka Zarubežnjeft, a rješavanje problema onečišćenog zraka koji godinama muči stanovnike Slavonskog Broda tako je dobilo potporu samog ruskog predsjednika...
Vidi originalni članak

- Što se tiče okoliša, ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti – kazao je ruski predsjednik Putin i dodao da će dovođenje plina u rafineriju nafte poboljšati situaciju. Putin je naveo i kako smatra da sama rafinerija ne stvara tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost.

– To ćemo zajedno učiniti – kazao je ruski predsjednik. 

Vlasnik Rafinerije Brod moćna je ruska tvrtka Zarubežnjeft, a rješavanje problema onečišćenog zraka koji godinama muči stanovnike Slavonskog Broda tako je dobilo potporu samog ruskog predsjednika. Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu potpisali su 31. listopada 2017. hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, piše Večernji list.

Opskrba plinom brodske rafinerije provest će se izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Vlasnik Croduxa Ivana Čermak kaže da su radovi na spajanju rafinerije nafte u Brodu na plinovod, koje izvodi njegova tvrtka, mogli biti gotovi do kraja ove godine da nisu bili zaustavljeni zbog Dusparinih optužbi. Radovi na produktovodu mogli bi sada biti gotovi za šest mjeseci.

No slavonskobrodski ekološki aktivisti izražavaju skepsu prema onome što je ruski predsjednik kazao Dodiku.

– To je političko obećanje i nemamo razloga vjerovati da će se dogoditi nešto drugo u odnosu na ono što se događalo i prije – kaže ekološki aktivist Petar Bašić. Dodaje da je pitanje žele li Rusi plinoficirati rafineriju preko Slavonskog Broda, što je izvedivo vrlo brzo, ili prema Dodikovu modelu, preko Bijeljine i Srbije, što je nemoguće u nekom normalnom vremenu

Višegodišnji napori Sumnjičava je i brodska gradska uprava. Rafinerija je, kažu, bila tema brojnih sastanaka, ali problem do danas nije riješen. Zato ćemo vjerovati samo onim zaključcima koji dovedu do konkretnih pomaka, kaže brodska vlast.

U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je Vlada 5. listopada 2017. prihvatila nacrt protokola o suradnji na projektu “Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod od strane opskrbljivača – Crodux plina izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav RH”. Podsjećaju i da je 31. listopada 2017. taj protokol potpisan i da je on rezultat višegodišnjih napora da se nađe rješenje.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • jabuka5 05.10.2018.

    bravo Putin , hvala ti , konačno neko moćan i pravedan da ovo riješi , jako nas truju ......neka ti Bog dadne zdravlje za ovo ....

  • bajica1009 02.10.2018.

    Još jedna u nizu gluposti u objavi urednika Čermak je konačno dovezao izvođača da postavi plinske cijevi do rafinerije prethodno cijevima spojio svoju BENZISKU POSTAJU sa rafinerijom B.Brod, tako da cisterne ne moraju ilegalno točiti gorivo i voziti na postaju. Afera voda za uskrs je samo pomutila započete radove odnosno spajanje sa Bosanskom rafinerijom tadašnje postaje ZOVKO. Gorivo se toči u cisterne sa hrvatske strane bez carine i policije a poreznih djelatnika nema ni blizu tako radi Čermak i vlada prodaju extra gorivo po cijeloj zemlji a onda trošarine i sve ostalo nama na grbaču. IMAMO HRVATSKU reći će Anemični da samo za koga.

  • AUSSIE 02.10.2018.

    Isto se kaže i na ruskom:Obećanje ludom radovanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare