Obavijesti

News

Komentari 37

Putin je naredio Dodiku: Dajte Hrvatima čisti zrak u Sl. Brodu

Putin je naredio Dodiku: Dajte Hrvatima čisti zrak u Sl. Brodu
1

Vlasnik Rafinerije moćna je ruska tvrtka Zarubežnjeft, a rješavanje problema onečišćenog zraka koji godinama muči stanovnike Slavonskog Broda tako je dobilo potporu samog ruskog predsjednika...

VIDEO

- Što se tiče okoliša, ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti – kazao je ruski predsjednik Putin i dodao da će dovođenje plina u rafineriju nafte poboljšati situaciju. Putin je naveo i kako smatra da sama rafinerija ne stvara tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost.

– To ćemo zajedno učiniti – kazao je ruski predsjednik. 

Vlasnik Rafinerije Brod moćna je ruska tvrtka Zarubežnjeft, a rješavanje problema onečišćenog zraka koji godinama muči stanovnike Slavonskog Broda tako je dobilo potporu samog ruskog predsjednika. Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu potpisali su 31. listopada 2017. hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, piše Večernji list.

Opskrba plinom brodske rafinerije provest će se izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlasnik Croduxa Ivana Čermak kaže da su radovi na spajanju rafinerije nafte u Brodu na plinovod, koje izvodi njegova tvrtka, mogli biti gotovi do kraja ove godine da nisu bili zaustavljeni zbog Dusparinih optužbi. Radovi na produktovodu mogli bi sada biti gotovi za šest mjeseci.

No slavonskobrodski ekološki aktivisti izražavaju skepsu prema onome što je ruski predsjednik kazao Dodiku.

– To je političko obećanje i nemamo razloga vjerovati da će se dogoditi nešto drugo u odnosu na ono što se događalo i prije – kaže ekološki aktivist Petar Bašić. Dodaje da je pitanje žele li Rusi plinoficirati rafineriju preko Slavonskog Broda, što je izvedivo vrlo brzo, ili prema Dodikovu modelu, preko Bijeljine i Srbije, što je nemoguće u nekom normalnom vremenu

Višegodišnji napori Sumnjičava je i brodska gradska uprava. Rafinerija je, kažu, bila tema brojnih sastanaka, ali problem do danas nije riješen. Zato ćemo vjerovati samo onim zaključcima koji dovedu do konkretnih pomaka, kaže brodska vlast.

U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je Vlada 5. listopada 2017. prihvatila nacrt protokola o suradnji na projektu “Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod od strane opskrbljivača – Crodux plina izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav RH”. Podsjećaju i da je 31. listopada 2017. taj protokol potpisan i da je on rezultat višegodišnjih napora da se nađe rješenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1