To je to što me zanima!

Putin je zabranio Rusima da devize iznose izvan Rusije

Uz to, ruski izvoznici će 80 posto svojih deviznih prihoda morati pretvoriti u rublje i održavati takav omjer i u buduće
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio je u ponedjeljak Rusima da iznose devize izvan zemlje, u pokušaju da stabilizira vrijednost rublje koja je povijesno potonula nakon uvođenja sankcija.

Odluka o zabrani iznošenja deviza stupa na snagu u utorak, objavio je Kremlj. Uz to, ruski izvoznici će 80 posto svojih deviznih prihoda morati pretvoriti u rublje i održavati takav omjer i u buduće.

>>> Zbivanja iz rata u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Ove dramatične mjere nastojanje su da se rusko gospodarstvo obrani od zapadnih sankcija, uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD, EU i druge zemlje isključile su Rusiju iz globalnog sustava plaćanja Swift i blokirale sve transakcije ruske središnje banke. Potonjom mjerom žele se neutralizirati goleme ruske devizne rezerve, nagomilane zadnjih godina zahvaljujući prihodima od prodaje nafte.

OGLASILI SE U PISMU Osam država EU-a traži hitne razgovore o članstvu Ukrajine

Prodaja deviza jedno je od glavnih oruđa kojom se zemlje koriste kad žele osnažiti domaću valutu. Rublja se strmoglavila u odnosu na euro i dolar čim su se u ponedjeljak otvorile burze.

Zapadne sankcije već su prisilile rusku središnju banku da oštro digne kamate, s 10.5 na 20 posto, kako bi suzbila inflaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • tomo1234 01.03.2022.

    Misli na opranu lovu preko njegovim Oligara. Kupi Putinovim befelom Jahtu kosta 50.000.000.00 $ pisi bratko 100.000.000.00 $ Razlika kofer, jet avion I pravac Moskva Banka"Putin" Sve to odradi pouzdanik Broker u Nici Litvanac. U Jahtingu Sam 40 g samo Kapetan tako bez nekih nije istina

  • NenadZG 01.03.2022.

    Diktator.

  • DeGogi 01.03.2022.

    kad će vućic zabraniti sugrađanima da primaju mirovine u HRK (a uskoro u ,€)?

Komentiraj...
Vidi sve komentare