To je to što me zanima!

Putujete u Hrvatsku? Uz Covid potvrde ovo su mjere koje su trenutno na snazi na granicama

Trenutne mjere ulaska u Hrvatsku vrijede do 15. lipnja, a svi putnici za ulazak u Hrvatsku mogu se prijaviti preko Enter Croatia i tako skratiti vrijeme čekanja na granici
Vidi originalni članak

Nakon što smo uveli COVID potvrde od početka mjeseca, jučer su na snagu stupila i nova pravila oko ulaska u Hrvatsku iz članica Unije, o čemu je jučer govorio i šef MUP-a Davor Božinović. 

-  Stupila na snagu nova odluka oko prelaska graničnih prijelaza. Jedna je uvjet PCR testa za one koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni, od danas se traži ne starija od 72 sata (prije 48 sati op.a.). Također smo u tu odluku ugradili i ono o čemu smo već pričali, da je za prelazak dovoljna jedna doza i 22 dana od primitka te prve doze kada govorimo o cjepivima koje se koriste u Europskoj uniji, odnosno koje su dobile odobrenje EMA-e - rekao je Božinović. 

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Trenutne mjere ulaska u Hrvatsku vrijede do 15. lipnja, a svi putnici za ulazak u Hrvatsku mogu se prijaviti preko Enter Croatia i tako skratiti vrijeme čekanja na granici. Božinović je jučer rekao da sama provjera traje desetak sekundi.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Odluka se primjenjuje do 15. lipnja 2021. godine.

UŽIVO S BREGANE Ovako ćemo prolaziti granicu s Covid putovnicama, Božinović: Do sad smo izdali njih 40.000

Putnici koji stižu u Hrvatsku iz jedne od članica  EU/EGP

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Ako ste do hrvatske granice prolazili preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebate dokazati da se niste zadržavali na područjima tranzita te se u tom slučaju neće zahtijevati dokazi o testiranju ili potvrde o cijepljenju protiv/preboljenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2, niti im se određuje mjera samoizolacije.
 
Grafički prikaz država prema bojama sukladno riziku od bolesti COVID-19, moguće je naći na web stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

NEVJEROJATNI PROPISI Preboljeli s jednom dozom su možda najzaštićeniji, ali Covid potvrde im daju najmanje prava
 
Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog:

- negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. 

- potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).  

- potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca. 

- potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.  

- predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu;

- ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Iznimke od gore navedenih obveza su:

  • radnici ili samozaposlene osobe koje obavljaju ključne poslove, uključujući zdravstvene djelatnike, pogranične i upućene radnike te sezonske radnike kako su navedeni u Smjernicama o ostvarivanju slobodnog kretanja radnika tijekom pandemije bolesti COVID-19 uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;
  • učenici, studenti i stažisti;
  • pomorci i radnici u sektoru prometa ili pružatelja usluga prijevoza, uključujući vozače teretnih vozila koji prevoze robu za uporabu na državnom području i one koji su samo u tranzitu;
  • diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za funkcioniranje tih organizacija, vojno osoblje i policijski službenici te humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
  • osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući novinare u obavljanju njihove dužnosti;
  • putnici u tranzitu uz obavezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;
  • pacijenti koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.
  • Odredbe o pograničnim radnicima na adekvatan način primjenjuju i na druge kategorije putnika koji zbog naravi svoga posla ili zanimanja imaju potrebu učestalog prelaska državne granice (npr. sportaši koji igraju za klubove u susjednoj državi).
  • Putnici koji predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka, dužni su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća.

Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti iste podatke kao i svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

DIGITALNE COVID POTVRDE HZJZ se oglasio oko netočnih informacija za covid putovnice: 'Ne možete ju dobiti kod nas'

Državljani trećih zemalja 

Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke I. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja. 

Iznimke koje se odnose na gore navedena nužna putovanja su: 

  • zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;
  • pogranični radnici (kao i npr. sportaši kako je to navedeno u iznimkama za putnike unutar EU/EGP);
  • osoblje u prometnom sektoru;
  • diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
  • putnici u tranzitu, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;
  • osobe koje putuju radi školovanja;
  • pomorci; ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje gore navedenih podataka
  • osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje:

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 90

  • dejo36 03.06.2021.

    Poanta svega, cijepljenje svakih 6 mjeseci ??

  • karapandza1 03.06.2021.

    Cijepljenje?. Natjeram ocuha 74 zdrav,prav,nikad nije bio kod doktora i koji dolazi iz zemlje koja nije EU da se cjepi. Cjepi se covjek ali ima samo Kineska nije bilo druge a da bi stigo kod unuka.na rodjendan. Kazu ne KINESKA ne moze. Ajte nazad

  • 03.06.2021.

    Vrijeme je da se anti vaxeri pocnu postivati s obzirom da ce oni bit jedini koji ce moci donirati krv bolnicama. Crveni kriz i neke bolnice EU su vec odlucile ne prihvacati cijepljene donatore.

Komentiraj...
Vidi sve komentare