To je to što me zanima!

Radnice Kamenskog Božić će dočekati bez isplaćene kune

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sud treba poništiti nezakonitu uknjižbu sedam pravnih osoba da bi isplatio dugovanja radnicama koja iznose 40 milijuna kuna za što treba nova tužba
Vidi originalni članak

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u 10 sati počela je skupština vjerovnika Kamenskog među koje se ubrajaju i radnici. Svoj iskaz je dalo deset radnica Kamenskog, stečajni upravitelj Zdravko Mitak i 10-ak najvećih dioničara. Sud je utvrdio da su ukupna potraživanja vjerovnika 70 milijuna kuna od čega radnicama za isplatu dugovanja pripada 40 milijuna kuna. 

Sud bi sada trebao poništiti nezakonitu uknjižbu u koju se nakon stečaja upisalo sedam pravnih osoba. Ukoliko se uknjižba ne poništi, prvo će se naplatiti te pravne osobe, a tek onda radnice. Odvjetnik Tonči Ravlić rekao je da će taj proces potrajati, no nije mogao reći koliko dugo.

- Radnice se mogu isplatiti jedino ako se proda imovina i ponište uknjižbe, rekao je Ravlić. Stečajni upravitelj smatra da ima osnove za poništavanje uknjižbi no za to će trebati podići novu tužbu. 

Neke od radnica koje su svjedočile na sudu nisu zadovoljne jer će Božić dočekati bez kune te svojoj djeci neće moći priuštiti ni slatkiše da ih razvesele za blagdane. Ipak, kažu, nadaju se da će se obistiniti riječi sutkinje da će 'požuriti proces'.

 Predstavnica radnica, Đurđa Krnjak, kazala je kako se radnice neće predati i pozvala građane da ih podrže. 

- Očekujemo da se stvari napokon počnu rješavati i da stečajni upravitelj dobije slobodne ruke da nam se mogu isplatiti plaće koje nam duguju - kazala je Krnjak. Dodala je kako im je premijerka obećala da će ih primiti, ali ne danas jer nema vremena. Nešto prije 11.30 sati razišla se većina prosvjednika ispred Trgovačkog suda te je ostala tek nekolicina radnika čekati odluku suda. Iako se govorilo da radnice Kamenskog neće moći sudjelovati na skupštini, u dvoranu su pustili oko deset radnica. 

Radnike podržavaju i aktivisti udruga Pravo na grad i Zelene akcije koji su se okupili ispred suda u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Tomislav Tomašević iz Zelene akcije rekao je za 24sata TV kako podržavaju radnice jer se "a ovom slučaju vidi kako je došlo do uništavanja tvornice od strane grupe premreženih pojedinaca koji su povezani s Miroslavom Kutlom koji su preuzeli Kamensko na netransparentan način".  

Dodao je da ovo pokazuje kako se uništava proizvodnja da se špekulira s nekretninama na čijem mjestu očekuje neku građevinu poput šoping centra. Radnice Kamenskog su dobitnice nagrade Ponos Hrvatske 2010. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • crostradamus 27.12.2010.

    Nakon 20 g, samostalnosti krajnje je vrijeme,da se dokine slijedeće: 1.Rad bez isplate plaće(neisplata plaće treba bit kazneno djelo) 2.Isplata plaće bez uplate doprinosa(isplatu plaće uvjetovati isplatama doprinosa) 3.Dokinuti isplatu plaće po sistemu minimalac na banku ostatak na ruku(donjeti zakon o min.plaći ovisno o stručnoj spremi) Taj posao je moguće napraviti u mjesec dana. Ako Jadranka to nemože sprovesti nek se makne sa fotelje!

  • EmancipiranaBalkanusha 22.12.2010.

    Našoj dragoj i sposobnoj političkoj sceni a i tajkunima, poslovnjacima i ostaloj stoci koja dovede do ovakvog nečeg, neovisno o tome iz koje su stranke traba blokirati sve račune preko blagdana. da vide kako je ljudima za koje ih boli kurac dok pune svoje džepove. Nikome od njih dok su se igrali boga nije palo na pamet da ova država nije vreća bez dna i da će jednom doseći dno??

  • marin.0202 21.12.2010.

    Da li Kosorica ima sto jesti sigurno da da aki jebem ti ja t udrzavu kad nas narod nema za taj dan nista na stolu.Jednostavno idite mislim na drzavni vrh i sve tajkune u PM.Davama i vasim atako bilo na kraju krunice kojhu izmolitei svoja pokoljenja da tako hranite kao te zene koje se muce i vama guzice pune .Stramota vas bilo da se zovete Hrvatima .

Komentiraj...
Vidi sve komentare