Obavijesti

News

Komentari 23

Radnice Kamenskog Božić će dočekati bez isplaćene kune

Radnice Kamenskog Božić će dočekati bez isplaćene kune
10

Sud treba poništiti nezakonitu uknjižbu sedam pravnih osoba da bi isplatio dugovanja radnicama koja iznose 40 milijuna kuna za što treba nova tužba

VIDEO

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u 10 sati počela je skupština vjerovnika Kamenskog među koje se ubrajaju i radnici. Svoj iskaz je dalo deset radnica Kamenskog, stečajni upravitelj Zdravko Mitak i 10-ak najvećih dioničara. Sud je utvrdio da su ukupna potraživanja vjerovnika 70 milijuna kuna od čega radnicama za isplatu dugovanja pripada 40 milijuna kuna. 

Sud bi sada trebao poništiti nezakonitu uknjižbu u koju se nakon stečaja upisalo sedam pravnih osoba. Ukoliko se uknjižba ne poništi, prvo će se naplatiti te pravne osobe, a tek onda radnice. Odvjetnik Tonči Ravlić rekao je da će taj proces potrajati, no nije mogao reći koliko dugo.

- Radnice se mogu isplatiti jedino ako se proda imovina i ponište uknjižbe, rekao je Ravlić. Stečajni upravitelj smatra da ima osnove za poništavanje uknjižbi no za to će trebati podići novu tužbu. 

Neke od radnica koje su svjedočile na sudu nisu zadovoljne jer će Božić dočekati bez kune te svojoj djeci neće moći priuštiti ni slatkiše da ih razvesele za blagdane. Ipak, kažu, nadaju se da će se obistiniti riječi sutkinje da će 'požuriti proces'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Predstavnica radnica, Đurđa Krnjak, kazala je kako se radnice neće predati i pozvala građane da ih podrže. 

- Očekujemo da se stvari napokon počnu rješavati i da stečajni upravitelj dobije slobodne ruke da nam se mogu isplatiti plaće koje nam duguju - kazala je Krnjak. Dodala je kako im je premijerka obećala da će ih primiti, ali ne danas jer nema vremena. Nešto prije 11.30 sati razišla se većina prosvjednika ispred Trgovačkog suda te je ostala tek nekolicina radnika čekati odluku suda. Iako se govorilo da radnice Kamenskog neće moći sudjelovati na skupštini, u dvoranu su pustili oko deset radnica. 

Radnike podržavaju i aktivisti udruga Pravo na grad i Zelene akcije koji su se okupili ispred suda u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Tomislav Tomašević iz Zelene akcije rekao je za 24sata TV kako podržavaju radnice jer se "a ovom slučaju vidi kako je došlo do uništavanja tvornice od strane grupe premreženih pojedinaca koji su povezani s Miroslavom Kutlom koji su preuzeli Kamensko na netransparentan način".  

Dodao je da ovo pokazuje kako se uništava proizvodnja da se špekulira s nekretninama na čijem mjestu očekuje neku građevinu poput šoping centra. Radnice Kamenskog su dobitnice nagrade Ponos Hrvatske 2010. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1