To je to što me zanima!

"Rast plaća ne pokazuje utjecaj na rast prihoda u proračunu"

Koprivničko-križevačka županija i susjedni Čakovec bilježe veći rast plaća i znatniji priliv u svoje proračune, no to može biti indikator da su plaće na razini županije i Čakovca bile dosta niže od koprivničkih
Vidi originalni članak

U prvom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. godine priliv novca u gradski proračun Koprivnice od poreza i prireza na plaće rastao je 27 posto, no na to nisu utjecale izmjene Zakona o porezu, kojima je ukinut prirez gradovima i općinama. Pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar rekao je Hini da same izmjene Zakona o porezu nisu utjecale na punjenje proračuna jer Koprivnica ionako nije imala prirez.

'LOVCI U MUTNOM' Samo ovo troje gradonačelnika je odlučilo uzimati građanima od plaće više poreza nego dosad

Ni rast plaća u Podravki i drugim koprivničkim tvrtkama nije donio znatno drugačiju stopu rasta proračunskih prihoda jer će ona rasti otprilike 27 posto, baš kao i u tri prva tromjesečja prijašnjih godina.

Koprivničko-križevačka županija i susjedni Čakovec bilježe veći rast plaća i znatniji priliv u svoje proračune, no to može biti indikator da su plaće na razini županije i Čakovca bile dosta niže od koprivničkih.

Punčikar naglašava da je na rast plaća svakako utjecala inflacija pa se postavlja pitanje koliko je zapravo rasla kupovna moć građana, a isto to se preslikava i na upravljanje gradskim financijama.

Koprivnici iz godine u godinu rastu rashodi zbog brojnih investicija, kao što su projekt aglomeracije i ulaganja u brojne projekte koje financira EU, a ove će godine samo za gradnju dva nova vrtića iz proračuna izdvojiti četiri milijuna eura.

UKIDANJE PRIREZA HDZ: 'Siščani neće imati veće plaće zbog poreznog harača - Kristine Ikić Baniček'

Punčikar ističe da problem nisu investicije, nego odnos središnje vlasti prema njima. Istinska porezna reforma oslobodila bi gradove i lokalnu samoupravu plaćanja poreza na sredstva za investicije, makar na projekte koji su djelomično financirani europskim novcem.

I nakon izmjena Zakona o porezu država ostaje previše financijski centralizirana - ono što se ulaže u lokalne sredine ustvari je novac koji su te iste sredine uplatile u državni proračun putem poreza na investicije, smatra Punčikar.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare