To je to što me zanima!

Rastu rodiljne naknade: 5654 kuna za drugih šest mjeseci

Ovim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici su u četvrtak, nakon paketa mjera pomoći poduzetnicima pogođenima u ovoj krizi epidemije koronavirusa, izglasali jednoglasno i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se od 1. travnja povećavaju potpore za drugih šest mjeseci djetetova života i to za 41,6 posto.

Naime, u prvih šest mjeseci rodiljna potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka je punoj plaći, a za sljedećih šest mjeseci, ako su roditeljski dopust koristila oba roditelja, naknada je bila ograničena na 3991 kunu. Ovim izmjenama ta naknada za idućih šest mjeseci, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, raste za 1663 kune te će iznositi 5654 kuna. Fiskalni učinak tih mjera na razini ove godine, ističu iz Vlade, iznosi 160 milijuna kuna.

"TEŽAK" 30 MILIJARDI KUNA Saborski zastupnici izglasali su paket pomoći poduzetnicima

Ovim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • arimmer 24.03.2020.

    Uhljebi provode "socijalne" mjere koje ce naravno platiti preoptereceni porezni obveznici. Cekam uvodjenje poreza na disanje. Kada izdisemo, ispustamo CO2 a to treba oporezovati. Oni koji od odgovarajuceg drzavnog ureda dobiju potvrdu da im koza sadrzi klorofil i da mogu vrsiti fotosintezu ce biti oslobodjeni tog poreza. Vjeruje li netko da ce se time zaista zaustaviti pad hrvatske populacije? I koliko je uopce pozeljan rast broja stanovnika? Bilo tko tkoe se bar jednom nasao na Slavonskoj oko 7:30 ujtro ili oko 4 popodne ili pokusao parkirati u centru grada nece pozeljeti vise Hrvata.

  • bezosjecajni_gad 20.03.2020.

    Svi koji štede u 2. mirovinskom stupu trebaju znati da su u zadnjih mjesec dana izgubili gotovo svu dobit koju su stekli zadnjih godina. Ove godine, na svakih 100 kuna koje smo uplatili u 2. stup izgubili smo između 12 i 15 kuna. Sada imamo sasvim očit dokaz da je naš novac u 2. stupu daleko manje siguran nego da ga čuva država. Banke su svjesno lagale kada su ljudima, uz pomoć kontroliranih medija, prodavale bajke o nekakvoj zaradi iz 2. stupa. Rizik je prevelik. Jedini koji imaju korist od 2. stupa su menadžeri banaka koji dobivaju abnormalne plače neovisno o tome ostvaruju li fondovi dobit ili gubitak. Drugi stup treba hitno prebaciti iz obveznog u dobrovoljni status. Tko želi davati 100 kuna da bi dobio 85 neka samo slobodno i dalje štedi u 2. stupu. Tko ne želi treba mu dati mogućnost izbora. To bi bilo jedino pravedno.

  • ichbin2 20.03.2020.

    da nema izbora nebi ti ništa povečavao, rasipanje javnim novcem. da ste htjeli biti đekovi to biste napravili čim ste vladu sastavili a ne za pred izbore. tko vjeruje u vaše namjere?

Komentiraj...
Vidi sve komentare