Obavijesti

News

Komentari 37

Saborski zastupnici izglasali su paket pomoći poduzetnicima

Saborski zastupnici izglasali su paket pomoći poduzetnicima
1

Vlada je donijela paket mjera pomoći gospodarstvu i poduzetnicima pogođenima krizom epidemije koronavirusa. Paket "težak" 30 milijardi kuna, sastoji se od 63 mjere kroz izmjene 19 zakona

VIDEO

Saborski zastupnici su u četvrtak izglasali Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu i poduzetnicima pogođenima u ovoj krizi epidemije koronavirusa. Paket je "težak" 30 milijardi kuna, a sastoji se od 63 mjere predložene kroz izmjenu 19 zakona. Tim paketom, naglasio je premijer Andrej Plenković nastoji se u prvom redu očuvati radna mjesta i likvidnost poslovanja tvrtki.

Mjerama će se odgoditi javna davanja poreznim obveznicima, kao što su porez na dohodak, na dobit, doprinose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje za tri mjeseca, a ako bude postojala potreba za dodatna tri mjeseca. Odgodit će se i plaćanje poreznog duga, a nakon toga će se omogućiti i beskamatna obročna otplata.

Vlada poziva građane da joj vjeruju. Je li to još moguće?
Vlada poziva građane da joj vjeruju. Je li to još moguće?

Odgodit će se plaćanje turističke članarine, pristojbe, produžiti mjera stalnog sezonca. Omogućit će se reprogramiranje postojećih kredita, beskamatni zajmovi za lokalne jedinice, HZZO HZMO na teret države, povećanje sredstava za mikrozajmove za mikro i male poduzetnike... 

Premijer je dan ranije tijekom predstavljanja u Saboru naglasio i potpore poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u poduzećima pogođenima koronavirusom.

- HZZ će poslodavcima isplaćivati iznos neto minimalne plaće od 3250 kuna koju će oni isplaćivati radnicima, a poslodavci povrh toga mogu isplaćivati dodatni dio plaće na što ih potičemo mjerom odgode plaćanja poreza i doprinosa, ali pod uvjetom da ne otpuštaju radnike. Ovo je posebna okolnost u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije i očekujem od poslodavaca da razumiju trenutak u kojem se nalaze. Jedino ako smo svi kao društvo solidarni, moći ćemo bolje prebroditi ovu krizu i važno je da svi podjednako i solidarno podnesemo dio tereta - poručio je Plenković istaknuvši kako će ta mjera koštati pet milijardi.

Cijene cigareta od travnja idu gore: Kutija skuplja za 2 kune
Cijene cigareta od travnja idu gore: Kutija skuplja za 2 kune

Iako oporbeni zastupnici smatraju da odgode i povoljniji krediti nisu nikakvo rješenje za poduzetnike u ovoj situaciji, već da je potrebno osloboditi ih plaćanja i oprostiti im dugove, ipak su svjesni da treba djelovati čim prije pa su podržali Vladu. Ali u daljnjem periodu očekuju konkretnije i snažnije mjere. 

- Dajemo bianco mjenicu Vladi - rekao je dan ranije tijekom rasprave SDP-ov Arsen Bauk najavivši da će podržati paket predloženih mjera i zakona ne zato što su dobre, nego jer bi bez njih bilo još gore.

- Moramo biti svjesni situacije i kakvi nas sve problemi očekuju - rekao je. 

'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi'
'Dajemo naknadu za radnike svima pogođenima u ovoj krizi'

Vlada je prihvatila i tri amandmana, onaj Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Ri na Zakon o komunalnom gospodarstvu kojim se jedinicama lokalne samouprave daje sloboda donošenja odluke o oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljaju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, potom HDZ-ovog Branka Bačića na Zakon o održivoj uporabi pesticida te SDP-a da ministarstvo financija svaka dva tjedna mora saborski odbor izvještavati o preraspodjeli sredstava državnog proračuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"